Начало Автомобили 3 от 3 за Civic Type R: Мат Нийл с рекорд на...

3 от 3 за Civic Type R: Мат Нийл с рекорд на Силвърстоун

77
0

След два рекорда на Honda Civic Type R Challenge 2018 – на френската писта Маникур и белгийската Спа Франкоршамп, най-бързият хечбек постави още един – 2:31.32 сек. Civic Type R  стана най-бързият сериен автомобил със задвижване на предните колела на британската писта Силвърстоун, като подобри постижението на предишното поколение Civic Type R в същото изпитание през 2016.

Сега Type R  бе пилотиран от трикратния шампионът в британския шампионат за туристически BTCС Мат Нийл, който и тази година се състезава в сериите с Honda Civic Type R за екипа на Halfords Yuasa Racing.

Пистата Силвърстоун, където тази неделя е поредния кръг от Формула 1 за Гран при на Великобритания, е с дължина 5.89 км с бързи дълги прави и високоскоростни завои, комбинирани с много технични секции като Бекетс, Вейл и Луфилд, в които колата се подлага на страхотни натоварвания. С високо темпо на оптимизирания двигател 2.0 л VTEC TURBO, Civic Type R се представи блестящо и позволи на Мат Нийл да се възползва максимално от скоростта на правите и от бързото ускорение на излизане от острите завои. За тази писта аеродинамичните характеристики са ключови, а Civic Type R осигурява най-добрия в класа баланс между обтекаемост и сцепление. Режимът +R и системата на адаптивното окачване, дава възможност за стабилно и равномерно управление, което позволява по-висока скорост в трудните завои на Силвърстоун.

Мат Нийл говори за рекорда: „Открих, че истинското предимство на Type R е наистина във високоскоростните завои – стабилността, която е комбинация от аеропакета и новата модерна система за окачване. В завои като Копс и Стоу в края на правата Хангар, можете да карате с висока скорост при влизането и да имате пълна сигурност.  Няма само една точка, която да прави Type R най-добрият в своя клас. Колата е добра навсякъде. Това е напълно нова платформа, различна от тази на предшествениците си. От Honda са прегледали и подобрили всяка област, свързана със стабилността и управлението, с многоточковото окачване, аеродинамиката, центъра на тежестта, обратната връзка, която водачът получава чрез волана при шофиране, мощността на двигателя… Това е крачка напред във всяка посока.“

В състава на пилотите, които ще участват в оставащите изпитания от Type R Challenge 2018 на другите писти са бившият световен шампион във Формула 1, а сега пилот в NSX Super GT сериите Дженсън Бътън и пилота WTCR Тиаго Монтейро.

Рекордът, поставен на Силвърстоун е четвъртият за новия Honda Civic Type R. През април 2017 г. колата стана най-бързият сериен автомобил със задвижване на предните колела на пистата Нюрбургринг Нордшлайфе, като направи една обиколка за 7:43.8 мин. След това Type R Challenge 2018 започна с пилота от WTCR Естебан Гуерери, който постави нов рекорд на пистата Маникур във Франция –  2:01.51 мин., а след това рекорд, но на Спа Франкоршамп в Белгия направи и Бертран Багет – 2:53.72 мин.