Начало Други 4 български отбора ще участват в 30-ото издание на Shell Eco-Marathon Европа...

4 български отбора ще участват в 30-ото издание на Shell Eco-Marathon Европа 2015

70
0

Техническите университети от София и Варна, Русенски университет „Ангел Кънчев“ и Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе ще се състезават със своите иновативни, енергийно ефективни автомобили в 30-ото издание на едно от най-вълнуващите технически състезания за ученици и студенти Shell Eco-Marathon Европа. От 21 до 24 май 2015 г. в Ротердам българските таланти ще премерят сили с 230 отбора от 30 страни в Европа и Африка, за се опитат да изминат максимално разстояние с минимално количество гориво или енергия.

Надпреварата служи като платформа, чрез която учениците и студентите тестват превозни средства по свой дизайн и изработка. Отборите са изправени пред предизвикателството да изминат със своите автомобили възможно най-голямо разстояние с еквивалента на 1 кВтч енергия или 1 литър гориво.

Състезанието Shell Eco-marathon Европа се разраства непрекъснато през последните 30 години. В първото издание през 1985 г. участват около 20 автомобила, изработени от дървен материал, повечето задвижвани от двигатели на косачки за трева. Три десетилетия по-късно броят на участниците достига 3000 души годишно, подкрепяни от над 40 000 зрители. Днес студентите и учениците се състезават в две различни категории автомобили – футуристичната категория „Прототипи“ и сходните с конвенционалните превозни средства „Градски тип“ автомобили, които от своя страна се разделят на седем подкатегории според източника на енергия. Иновативните технологии и креативният дизайн продължават да стоят в основата на надпреварата.

С течение на годините превозните средства и технологията търпят непрестанно развитие, след като все повече отбори от Европа се включват в предизвикателството да поставят максимален рекорд за енергийна ефективност в различните категории гориво или просто да се състезават за своето училище или страна. В първото европейско издание през 1985 г. швейцарският отбор Henry печели надпреварата със своя прототип, който изминава 680 километра само с 1 литър гориво. 30 години по-късно отборите изминават много по-големи разстояния. През 2014 г. френският отбор Microjoule La Joliverie поставя рекорд в същата категория с изумителните 3314,9 километра пробег с 1 литър гориво.

В месеците до състезанието през май 2015 г. на учениците и студентите им предстои усилен труд, за да разработят иновативни подходи и технологии, чрез които да извлекат всеки допълнителен километър пробег от своите автомобили. 3D принтиране, тестове в аеродинамични тунели и компютърно управление на двигателя са само някои от примерите за най-новите авангардни технологии, с които работят студентите. През 2015 г. отборите могат да изберат да се състезават с нов вид гориво – CNG (компресиран природен газ).

„Shell Eco-marathon Европа 2015 обещава да бъде вълнуващо преживяване за европейските състезатели. Отбелязвайки 30-та годишнина на състезанието заедно с цялото семейство на Shell Eco-marathon, ще си припомним някои от най-добрите моменти от последните три десетилетия и по-важното – ще обърнем поглед към новите технологии, които ще ни помогнат за справяне с глобалните предизвикателства, пред които сме изправени около намирането на нови решения за бъдещето на енергетиката и мобилността. Очаквам с нетърпение да видя какво ще постигнат учениците и студентите тази година“, сподели Норман Кох, технически директор на Shell Eco-marathon.