Начало Рали 18-то класик рали „Обиколка на Варна”

18-то класик рали „Обиколка на Варна”

55
0

Зимата дойде, но класическите автомобили имат още едно състезание. Това е 18-ото класик  рали „Обиколка на Варна”, което ще бъде на 3 декември 2016 г. Това е 6-и кръг от новоучредения ретро рали шампионат на България. Организира се от „Нептун Мотор Спорт”,  АСК „СБА – Варна” и „Авто мото  ретро клуб Варна”.  Център на състезанието е площада пред  Катедралния храм „Свето Успение Богородично”.

Маршрутът е с дължина 82,150 км, разпределен в 6 секции с 7 часови контроли, 3 етапа за „ТОЧНА ЕЗДА“ и 3 етапа слалом (майсторско управление). След старта в центъра на града, колоната ще се отправи по Аспаруховския мост посока квартал Аспарухово, където на полигона между колоните на моста ще се проведе слалом №1. След това е стартът на Точна езда №1 “Варна-Юг“ посока Белослав. В Девня ще се проведе слалом №2, а на гара Повеляново – слалом №3. Веднага след това е стартът на Точна езда №2 „Повеляново“ и по стария път Варна – София участниците ще се отправят към финала на ралито пред катедралата.

Засега са подадени 17 заявки за участие, като се очаква в деня на ралито да станат над 21 от Варна, Каварна, Сливен и Перник. Най-старият автомобил от записаните за участие е Триумф GT6 от 1967 г., собственост на Радослав Радев, като се очаква и още по-стар автомобил – Ягуар от петдесетте години.

Със стартов номер 1 ще стартират четирикратните шампиони Николай Ковачев и Росен Колев с Порше 924 от 1980 г., които отново са претенденти за шампионската титла, но в момента са на втора позиция след лидерите в шампионата – Детелин Нанев и Габриела Нанева с Мерцедес 200D. Разликата между двата екипажа е 8 точки в полза на баща и дъщеря от Каварна. Ситуацията е такава, че който екипаж допусне грешка, моментално ще предостави титлата на другия екипаж. В борбата за третото място спорят Георги Георгиев/Светла Георгиева с Порше 944 и Мартин Аргиров/Жени Никова с Датсун 280Z – които имат равен брой точки – 168.  Георгиеви се записаха за участие, докато другия екипаж все още не е подал заявка, подари ремонт на двигателя.

В класирането за майсторско управление (Слалом) – Георги Георгиев с Порше 944, по всяка вероятност ще запази първото място, поради липса на заявка от втория – Иван Ботев с Нисан 280ZX, изоставащ на 29 т. от водача. Тези две временни класирания са след проведени 5 ретро ралита от ново учредения национален ретро шампионат: класик рали Златни пясъци, рали Розова долина, рали Нептун, Варненски автомобилен събор и рали Родопи.

Програма

3 декември 2016 г. Катедрален храм „Свето Успение Богородично”

09.00 ч.- Техническа конференция със състезателите „Юнашки салон”        

09.45 ч.- Технически преглед на автомобилите и административна проверка         

10.30 ч.- Публикуване списъка на допуснатите до старт екипажи

10.45 ч.- Официално откриване

11.01 ч.- Старт

16.00 ч.- Финал

17.00 ч.- Награждаване на победителите.