Начало Moto News 24 пилоти са в стартовия лист на WorldSBK за 2016 г.

24 пилоти са в стартовия лист на WorldSBK за 2016 г.

40
0

В официалния стартов лист за тазгодишния световен шампионат в клас Супербайк фигурират 24 пилоти от 14 отбора. От тях 10 тима са с по двама пилоти, а четири с по един. Сериите започват в края на този месец – на 26 февруари на пистата Филип Айлънд в Австралия.

Естествено, най-голямо е вниманието към световния шампион Джонатан Риа, който избра да стартира с № 1 и ще защитата титлата си с новият мотоциклет Kawasaki ZX-10R. За отбелязване е връщането на Yamaha с изцяло новия всепобеждаващ мотоциклет  YZF R1, който спечели 8-те часа на Сузука. Тази машина ще създава доста ядове на Kawasaki и Ducati, а BMW влиза в играта с два клиентски отбора –  Althea и Milwaukee, в който е наскоро коронясания британски шампион на Супербайк Джош Брукс, като заедно започват нова ера в развитието си, този път на световната сцена. Легендата в MotoGP и световен шампион за 2006 г. Ники Хейдън също ще застане на стартовата решетка в WorldSBK за първи път. Американецът ще се кандидатира да спечели и двете корони в двата световни шампионата. Още двама победители от Гран При идват заедно с Момчето от Кентъки – Карел Абрахам и Алекс де Анжелис. Да, отборът IodaRacing с мотоциклети Aprilia влизат в WorldSBK за 2016 г. като единият е победител и бивш пилот от MotoGP де Анжелис, а негов съотборник ще бъде звездата от STK1000 Лоренцо Савадори. Двамата ще карат Aprilia RSV4 RF, байкът, който спечели последните две състезания за 2015 г. с каталунския пилот Жорди Торес и британеца Леон Хаслам.

Първата изява на всички пилоти ще бъде на последните предсезонни тестове на пистата Филип Айлънд, в седмицата преди първия старт на 27 февруари. Някои отбори правиха тестове тази седмица на пистата Моторланд Арагон. След тях бяха Том Сайкс и Джонатан Риа от KRT, дуетът на Milwaukee BMW – Букс и Абрахам с BMW S1000 RR, дуетът на Pedercini – Силвен Бариер и Сайед ал Султани с Kawasaki ZX-10R и други, ключително и пилоти от WorldSSP и STK1000.

От 24-ата пилоти 7 ще карат Kawasaki ZX-10R, 4 – Ducati 1199 Panigale R, 4 –  BMW S1000RR, 4 – Yamaha YZF R1, 2 –  Honda CBR1000RR SP, 2 – Aprilia RSV4 1000 F и един MV Agusta 1000 F4. Петима пилоти са британци, 3-ма са италианци, 3-ма испанци, по двама са от Франция, Унгария, Австралия и по един има от Холандия, САЩ, Германия, Катар, Швейцария, Сан Марино и Чехия.