Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 3 коли на тим не е решение на проблема с липсата на...

3 коли на тим не е решение на проблема с липсата на достатъчно отбори, заяви Аривабене

43
0

Шефът на Ферари Маурицио Аривабене не смята, че решението на проблема с твърде малкото отбори във Формула 1 е на големите екипи да бъде разрешено да участват с по 3 автомобила. Италианецът е на мнение, че спортът трябва да работи в посока окуражаване на нови проекти, които да се присъединяват към Гран при.

Идеята за 8 екипа с по 3 болида особено много се харесва на Бърни Екълстоун. Той заяви неведнъж през 2014 г., че предпочита да гледа три Ферари-та например, отколкото отбори с проблеми. „Готов съм да правим Формула 1 с 8 отбора с по три коли всеки. Кое е по-добре – да имаме трето Ферари или трети Катерам?”, попита англичанинът.

Към края на миналата година два екипа – Катерам и Маруся – преминаха в търговска несъстоятелност. Отборът от Бенбъри се спаси в последния момент и обяви, че ще участва в тазгодишния шампионат. Този от Лийфийлд обаче потъна безвъзвратно.

Проблемът освен това не приключва с Катерам и Маруся. Форс Индия, Лотус и Заубер от доста време изпитват сериозни финансови затруднения и едва се справят. Екълстоун се съгласи да изплати авансово част от дяловете им от миналогодишните приходи във Формула 1, за да ги подпомогне в покриването на сметките към фирми доставчици и подизпълнители. Но това е еднократен жест и няма да разреши по-дълбоките проблеми на отборите, които настояват от месеци за преразглеждане на схемата за разпределение на парите в F1.

„Нещата зависят от конкретната ситуация. Ако си принуден да използваш трети автомобил, то тогава, разбира се, ще го сториш, но не това е целта ни”, обясни Аривабене. „Целта ни е да привличаме конструктори, нови отбори и да имаме състезателна решетка, колите на която да са конкурентоспособни, както и да присъстват колкото се може повече екипи. Необходимо е да направим нещо с оглед на проблема с липсата на достатъчно тимове, но 3 коли не е решение. Решението е да привличаме повече отбори и да има по-силна конкуренция.”