Начало Други 4 български отбора в Shell Eco-marathon тази година

4 български отбора в Shell Eco-marathon тази година

58
0

Четири български отбора ще вземат участие в Shell Eco-marathon през 2017 г. Това са отборите на Техническия университет – Варна, Техническия университет – София, Професионалната гимназия по селско, горско стопанство и туризъм „Н. Й. Вапцаров“ – гр. Чепеларе, и студентите от Русенския университет „Ангел Кънчев“. Те ще се надпреварват със 190 отбора от 27 държави в Европа в опита си да намерят устойчиви решения на световните енергийни предизвикателства.

За първи път през 2017 г. ще се състои и предварителен кръг на състезанието – Challenger Event. Други три български отбора ще участват в него – втори отбор на Русенския университет „Ангел Кънчев“, отбор на Професионална гимназия по механотехника „Юрий Гагарин“ – гр. Русе, и на Професионалната гимназия „Иван Хаджиенов“ – гр. Казанлък.

Shell Eco-marathon е уникална, глобална инициатива, която предизвиква студентите да преодолеят границите на енергийната ефективност на пътя. Състезанието предоставя арена за учениците да тестват автомобили, които сами са проектирали и конструирали. То има за цел да вдъхнови младите хора да станат учени и инженери на бъдещето.

Тази година, Shell Eco-marathon се провежда в три региона:

Shell Eco-marathon Азия, 16 – 19 март, част от „Изгради бъдещето“ Сингапур

Shell Eco-marathon Америка, 24 – 27 април, част от „Изгради бъдещето“ Детройт

Shell Eco-marathon Европа, 25 – 28 май, част от „Изгради бъдещето“

Тази година Shell Eco-marathon отбелязва своето 33-то издание и отново ще се проведе в Лондон на специално изградена градска писта, дълга 1,6 км., в олимпийския парк „Куин Елизабет“ от 25 до 28 май. Паралелно с представянето на дръзките визии на участниците за интелигентен енергийно-ефективен транспорт, ще се състои и фестивалът „Изгради бъдещето“.

Министерството на младежта и спорта подкрепи българските отбори и изрази увереността си в успеха им като прие да бъде техен патрон. Като една от водещите институции в създаването на благоприятни условия за развитието на младите хора, министерството естествено споделя убеждението, че подобни инициативи предоставят ценни възможности за професионалното им развитие и бъдеща кариера.