Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Автомобилен салон София 2017 ще се проведе през октомври

Автомобилен салон София 2017 ще се проведе през октомври

233
0
автосалон

Международният автомобилен салон София 2017 ще се проведе през октомври, само месец след най-голямото изложение в автомобилната индустрия. Тази година нашето изложение ще бъде най-мащабното и посетено експо в 26-годишната история на родния автосалон. Изложителите вече надхвърлиха с 10 участниците в предишния автосалон през 2015 г. и ще представят с повече 200 експоната големите автомобилни производители, представени в Европа, премиерите и технологичните новости на автомобилната 2017 г. Затова и Интер Експо Център разширява с 1000 кв.м. площта на изложението, която вече е 10 500 кв.м. – два пъти повече в сравнение с 2009 г. Салонът тази година ще продължи точно 10 дни, като за първа година е предвиден специален ден за бизнес партньори и представители на медиите. Като част от официалния календар на OICA (Международната организация на производителите на автомобили), който всяка година включва между 15 и 20 събития по цялото земно кълбо, Автомобилният салон София 2017 се превръща и във важно регионално събитие за Балканите.

Нека погледнем към календара на световните автосалони от сега до края на годината. Следва изложението в Москва в началото на септември, а едва десетина дни по-късно идва ред и на IAA във Франкфурт – най-мащабният автосалон за 2017 година, където ще видим куп много важни дебюти между 12 и 24 септември. Само месец по-късно – от 13-ти до 22-ри октомври – е софийският автосалон, където автомобилните марки ще докарат, още топли-топли, премиерите си направо от германския град и родното събитие ще сложи край на големите европейски изложения за сезона.

Софийският салон е част от календара на OICA от 1999 година насам и носи същия статут, като изложенията в Детройт, Женева, Париж и Франкфурт вече почти две десетилетия. Със същото не може да се похвали например експото в Лос Анджелис, което е едно от най-важните за Северна Америка. Значимостта на салона в София за международната организация се потвърждава още веднъж от факта, че през 2003 година специален гост е лично г-н Рудолф Юзер, президент на организационния комитет на автомобилните изложения на ОICА.

По традиция годината за автомобилната индустрия започва със салона в Детройт – най-мащабното събитие за бизнеса в Северна Америка, където местните, японските и европейските производители представят новите си концепти и серийни модели. Единственото друго събитие през януари е в Брюксел. Няколко седмици по-късно, но през година, керванът се мести в Индия за Auto Expo, a успоредно с това американците обръщат погледите си към Чикаго, където премиерите са предимно локални. До края на месеца има няколко по-незначителни събития, като може би единственото, което приковава вниманието на международните медии, е това във Верона, но там експонатите са от категориите лекотоварни и тежкотоварни машини.