Начало Автомобили Audi A6 – победител в World Car of the Year

Audi A6 – победител в World Car of the Year

43
0

За първи път в историята на автомобилостроенето бе излъчен най-добрият автомобил в света. Носител на престижната награда стана новото поколение Audi A6.

До този момент бяха провеждани различни регионални конкурси за най-добър автомобил, които касаеха или отделен континент, или определен пазар. По този начин се излъчваха Автомобилът на Европа, САЩ и Япония. За тази година носители на това отличие станаха съответно Toyota Prius, Chrysler 300C и Honda Legend.

И ето, че най-накрая тези конкурси бяха обединени в един и той получи названието World Car of the Year (WCOTY). В него можеха да участват автомобили, продавани минимум на два континента и в не по-малко от пет страни. Журито на конкурса бе от 48 автомобилни журналисти от 21 държави. Всеки от тях е оценявал претендентите по всевъзможни критерии (23 на брой), като те едва ли не са били разглеждани под лупа. Оценявани са внимателно динамичните и скоростни характеристики, спирачки, обзор, вместимост, проходимост и даже така нареченият Wow-фактор – емоционална удовлетвореност.

Голямо внимание е било обръщано и на безопасността, цената, екологията, вътрешния и външен дизайн и т.н. Оценките са правени по десетобалната система, като първоначално са били подбрани 36 автомобила. След първия тур са останали 10 от тях и вече сред тях е бил излъчен най-достойният. Във финала на конкурса са влезли следните претенденти – Audi A6, BMW 1-ва Series, Chevrolet Corvette C6, Chrysler 300C, Ford Focus, Land Rover Discovery, Mercedes A-Classe, Mercedes SLK, Porsche 911 и Volvo S40/V50.

За отбелязване е фактът, че сред тази десетка само две коли са американски и няма нито една японска.

След тайно гласуване са излъчени трима претенденти и те са Audi A6, Volvo S40 и Porsche 911.

На 16 февруари бе обявен и крайният резултат – победител е Audi A6, който изпревари на финала с две точки втория Volvo S40. Трети със 718 т. се класира Porsche 911, който пък изпревари с 14 пункта новия Ford Focus.