Начало Рали Български екипаж с Infiniti Q50 завърши успешно Еко Рали Сан Ремо 2016

Български екипаж с Infiniti Q50 завърши успешно Еко Рали Сан Ремо 2016

38
0

Българският екипаж Елвис Георгиев и Елена Георгиева с Infiniti Q50 завърши на 11-о място в генералното класиране и на 5-то място в клас хибриди в Еко Рали Сан Ремо 2016. Ралито бе от 17 до 19 юни и е кръг от FIA Alternative Energies Cup 2016. Това е 11-ото издание на Еко Рали Сан Ремо 2016 г. в Италия. Трасето бе с дължина 850 км, а екипажите стартираха от центъра на Сан Ремо, финишираха в Парма през първия ден, докато в следващите два, състезанието е Сан Ремо, финиширайки в Оливета, Италия, където победителите получават купата. В състезанието стартираха общо над 45 екипажа.

Елвис Георгиев казва: „За съжаление имахме състезателен инцидент – ударихме задно дясно колело в скала, спряхме да проверим дали може да продължим и това доведе до допълнителни наказателни точки.“

Българският екипаж Елвис Георгиев и Елена Писарева, спечели първото Еко рали у нас през 2013 г., като победи в клас „хибриди“ на първото по рода си „Еко рали“ в България, част от Световната купа за алтернативни източници на енергия на Международната федерация по автомобилизъм (FIA). Еко Рали Сан Ремо е част от редовния календар на състезания за автомобили с алтернативни източници на енергия за Купата на ФИА. Целта на еко ралитата е да популяризира новите технологии на превозните средства, предназначени да пестят енергия и да излъчват най-малките възможни количества замърсители и CO2. Еко ралитата насърчават водачите да променят навици си на шофиране, като дават приоритет на опазването на околната среда и устойчивостта на транспортния сектор чрез използването на алтернативни горива и електроенергия.

Хибридната версия на Infiniti Q50 е с едно от най-мощните хибридни задвижвания в света, комбинира 3,5-литров атмосферен V6 бензинов двигател и електромотор. Общата мощност е 364 к.с., които изстрелват Q50 от 0 до 100 км/ч в час за 5,4 секунди. Максималният въртящ момент е 546 НМ, а средния разход на гориво е едва 6,8 л на 100 км. Разпределението на теглото от 1901 кг е оптималното 50:50. Електромоторът с мощност 68 к.с. и литиево-йонните акумулаторни батерии на системата Infiniti Direct Response Hybrid са способни да поддържат скорост до 80 км/ч в изцяло електрически режим. Когато не е необходим, 3,5-литровият атмосферен V6 бензинов двигател се изключва напълно за максимална механична ефективност. Преминаването от изцяло електрически в хибриден режим става абсолютно неусетно. Хибридът идва стандартно със спортно окачване, което снижава колата с 10 мм и спомага за изключително стабилното поведение на Q50 в завои.

Скоростната кутия е автоматична 7-степенна, като предавките могат да се сменят с магнезиевите лостчета зад волана за по-силно спортно усещане. Кормилното управление е с електронни импулси – това е първата в света електродистанционна система за управление steer-by-wire. Директното адаптивно управление (Direct Adaptive Steering) позволява на шофьора да персонализира усещането при въртене на волана. Лек при маневри и паркиране, по-твърд при трудни пътища – според ситуацията. Всичко това се управлява от сензорните екрани.