Начало Рали БФАС инспектира етапи от рали „България“

БФАС инспектира етапи от рали „България“

113
0

Броени дни преди официалния старт на 48-то рали „България“, което ще се проведе от 19 до 21 май във Варна и околностите, екип от БФАС на място се запозна с подготовката на най-авторитетното състезание за годината у нас. Председателят на БФАС Владимир Илиев, негови колеги от федерацията, директорът на пресцентъра Станчо Шукеров и домакинът и директор на ралито Слави Славов, проведоха работни срещи с Пътна и Охранителна полиция Варна, представители на община Варна, ръководството на пристанище Варна и спортни деятели, във връзка с готовността на морската столица да приеме голямото автомобилно събитие.

На място беше направен оглед на най-новата отческа „Козичино (26,10 км). Тя ще се кара два пъти с финал и старт пред заведението „Кладенеца“. На обособения паркинг автомобилите ще бъдат подредени за кратка пауза, а състезателите ще могат в съботния предиобед да се насладят на вкусен обяд. По отсечката има няколко изровени асфалтови участъци. От местното пътно управление увериха, че дупките ще бъдат ремонтирани в срок. Междувременно ръководството на БФАС отправи официална покана към министъра на младежта и спорта Красен Кралев да стане патрон на рали „България“.

Той ще трябва да открие ралито и да размаха родния трибагреник, за да даде старт на първия екипаж. Именно на Красен Кралев беше идеята от миналата година рали „България“ да се върне на територията на Варненски окръг, където му е мястото. Всички помнят истинските битки по трасетата , когато рали „България“ беше познато на широката публика като рали „Златни пясъци“, „Златни“, „Албена“ и имаше най-високия коефициент 20 за Европейския шампионат.

В същото време пилотите се готвят за състезанието. Бившият двукратен шампион на България в клас А6 Тихомир Стратиев направи първия тест на новия си автомобил Пежо 208 R2 заедно с екипа на братята Игнат и Ради Исаеви. Стратиев е направил около 40 км с новата си „бегачка“.

Стана ясно защо другият наш екипаж с  Пежо 208 R2 – Даниел Попов и Дилян Попов отсъства от списъка със заявки за рали „България“. Дани е направил катастрофа по време на подготовката си за румънското рали „Трансилвания“, което също е кръг от европейския рали трофей. Така той не стартира и в Румъния, а ще пропусне и старта край морето. Французите не могат да предоставят необходимите резервни части за шампионата. Надеждата за фамилията  Попови – племенник и чичо, да подготвят колата си поне за рали „Твърдица – Елена“ след месец.