Начало Автомобили BMW Серия 8 Concept – безкомпромисна динамика и модерен лукс

BMW Серия 8 Concept – безкомпромисна динамика и модерен лукс

107
0

BMW Group използва тазгодишното издание на Concorso d’Eleganza Villa d’Este, за да разкрие BMW Серия 8 Concept – есенцията на едно модерно купе на BMW под формата на възхитителен дизайнерски прототип. Прототипът ще послужи като лакмус за бъдещия модел на BMW – BMW Серия 8 Купе, планирано за въвеждане на пазара през 2018 г. като част от най-голямата моделна офанзива в историята на компанията. В рамките на стратегията NUMBER ONE > NEXT BMW Group цели значително повишение на продажбите в луксозния клас. BMW Серия 8 Купе ще играе важна роля при това.

„При BMW цифрата „8“ винаги е маркирала върха на спортния дух и ексклузивността“, коментира Харалд Крюгер, председател на борда на директорите на BMW AG. „Бъдещото BMW Серия 8 Купе ще докаже, че високодинамичното поведение на пътя и модерният лукс могат да вървят ръка за ръка. Това е следващият модел при разгръщането на нашите предложения в луксозния сегмент и ще постави нови стандарти при купетата. С него ще затвърдим лидерската ни позиция в луксозния сегмент.“

Много от това може да бъде видяно още при BMW Серия 8 Concept. „С BMW Серия 8 Concept представяме нашата интерпретация на една изключително висококачествена машина за шофиране“, обяснява Адриан ван Хойдонк, старши вицепрезидент на BMW Group Design . „Това е един луксозен спортен автомобил, който олицетворява както безкомпромисната динамика, така едновременно с това и модерния лукс. За мен това е къс от чисто автомобилно очарование.“

BMW Серия 8 Concept още от пръв поглед се разпознава като BMW и в същото време демонстрира нови дизайнерски идеи и нови подходи към езика на формите. „Дизайнът на BMW Серия 8 Concept интерпретира по нов начин познатите икони на BMW и представя нов подход към езика на формите, който се вижда особено от работата с повърхностите. Няколко ясни линии маркират чисти повърхности, докато обемите на автомобила са моделирани мощно. Заедно тези елементи правят силно изявление и създават модел, изпълнен с характер. Накратко, това е автомобил за шофиране“, казва Ван Хойдонк.

Силуетът на BMW Серия 8 Concept лежи ниско и мощно на пътя. Взаимодействието на дългия преден капак с плавните линии придава динамика на страничната част, докато поразителната извивка в задната част прекъсва това движение за задния поток на автомобила и добавя допълнителен спортен акцент.

По отношение на силуета на автомобила, погледът се привлича от чистото и същевременно изразително оформяне на повърхностите и линиите, които осигуряват ясна и модерна визия. Острите линии над стегнатите обеми представляват визуално обещание за особено динамичното изживяване при шофиране, което предстои.

Поглед към детайлите разкрива две експресивно оформени характерни линии, които представят границите на игра на повърхностите, които сякаш са оформени от въздуха, излизащ от въздухозаборниците. След това погледът се насочва към силно оформените обеми над задните гуми. Цялата странична част насочва вниманието към нов аспект на компетентността на BMW при оформянето на повърхностите. Старателно моделираните детайли и плавните акценти подчертават атлетично оформеното тяло на BMW Серия 8 Concept. Ексклузивно разработения цвят на лаковото покритие на каросерията Barcelona Grey Liquid – сиво-син тон с преливащи пигменти – оптимално разгръща езика на оформлението на повърхностите. Големи 21-инчови джанти със спортно ексклузивен дизайн с тънки спици и аеро-елементи създават визуална дълбочина и допълват впечатляващата странична визия.

Голяма бъбрековидна радиаторна решетка, тесни двойни фарове и големи въздухозаборници създават впечатляваща, спортна предна част. Характерният стил на BMW е в нова интерпретация, отвеждайки дизайнерския език на компанията в съвсем различна посока. Така например двойната бъбрековидната радиаторна решетка е разположена много ниско и преминава широко през предната част. Като препратка към ранните купета на BMW двата елемента на бъбрековидната радиаторна решетка са свързани с обща рамка и по този начин оформят голям, единен елемент. Бъбрековидната радиаторна решетка продължава странично и надолу и по този начин подчертава динамичния характер на BMW Серия 8 Concept. В комбинация с много тесните фарове с лазерни светлини и хексагонално интерпретирани двойни кръгли форми се осигурява концентрираната визия на предната част.

Големите странични въздухозаборници на предната броня подчертават широката, спортна стойка на пътя и обещават безкомпромисно динамично изживяване при шофиране. Спортният високоефективен характер се подчертава от разположения между тях елемент от карбон.

И в задната част на BMW Серия 8 Concept доминира емоционалната работа с повърхностите. Задницата е ниска, с максимално усещане за широчина и много скулптурна работа. Задната част се характеризира с играта на обеми и линии, които идват отстрани и оформят задната част на автомобила. Мощните арки на калниците подсказват за динамиката и подчертават задното задвижване. Заострената пътническа клетка и ширината на колата придават особено силен акцент в тази област на автомобила.

Тесните и издължени задни светлини достигат силно встрани и свързват задната част със страничните панели. Самите задни светлини са под формата на L-образно крило, изпъкват от задната част и подчертават широчината и стабилната стойка на пътя. Тясната им форма придава на задната част много спортно и динамично излъчване.

Тъмният, загатнат дифузор от карбон в долната част на задната броня придава лекота и спортен дух на графиката. Големите, трапецовидни ауспухови накрайници обгръщат задната част и подсказват за динамичното изживяване при шофиране.

Интериорът е фокусиран върху най-важното: шофирането. След като водачът заеме мястото си зад волана, той е обгърнат плътно от усещането за един спортен автомобил. Всички повърхности и линии са насочени към водача и подчертават динамичната цялостна картина. Ясното графично структуриране на интериора се осигурява от творческото свързване на функциите в полета за управление, например на централните уреди, на средната конзола и на вратата.

Отличителните дизайнерски елементи в интериора са плавните преходи от арматурното табло към вратите и спортното, сякаш обгръщащо усещане на интериора. Това впечатление се подчертава от плавната връзка между средната конзола и арматурното табло, които заедно оформят центъра на интериора. Високата средна конзола, както и ниският център на тежестта на арматурното табло, допълнително подчертават елегантното и спортно усещане за простор.

Интериорът на BMW Серия 8 Concept целенасочено залага на играта с контраста между емоция и техника, динамика и лукс. И докато формите подсказват за максимален спортен дух, подбраните материали говорят за ексклузивност и най-високо ниво на дизайн разработка. Така например всички елементи, които са в контакт с водача, са оформени изключително спортно. Ексклузивните спортни седалки са много елегантни: базовата структура е черупка от карбон, а тапицерията от най-фина кожа осигурява перфектно усещане при седене. Същото важи и за волана: спиците от шлифован на ръка алуминий са насочени силно към водача, анодираните в червен цвят лостчета за превключване напомнят за моторните спортове. Контрастът между алуминий и тъмна кожа подчертава луксозната елегантност до най-малките детайли.

Използването на кожа Merino в Dark Brown и Fjord White осигуряват висококачествена атмосфера в интериора. Акцентиращите повърхности от карбон и ръчно шлифования алуминий поставят целенасочени контрасти и осигуряват спортно-техническо усещане. Освен това, селекторът на трансмисията, както и iDrive контролерът от стъкло Swarovski с визия на опушен кварц, допълват интериора по модерен и висококачествен начин.

BMW Серия 8 Concept показва какъв модел BMW със сходна визия ще бъде представен през идната година. BMW Серия 8 Купе ще гради върху успешната традиция на компанията в производството на луксозни спортни автомобили като ще добави още един модел към съществуващата луксозна гама – истински автомобил от мечтите.

BMW Серия 8 Купе ще комбинира високо динамичното поведение на пътя и модерния лукс като с това ще постави нови стандарти при купетата от луксозния сегмент.