Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Джеймс Алисън: Хубаво е че сега можем да се възползваме от регламента

Джеймс Алисън: Хубаво е че сега можем да се възползваме от регламента

31
0

Заедно с Рено, Ферари като производител на задвижващи системи направи всичко възможно, за да се продължи развитието на задвижващите системи и през 2015 г. По този начин и французи, и италианци се надяват да успеят да скъсят преднината на Мерцедес, която стана явно през миналия сезон. Вратичка в регламента позволи това да се случи.

„Отчайващо е, когато пред теб на чертожната дъска стой нещо, от което можеш да извлечеш още мощност, а ти да не можеш да направиш нищо“, обяснява опита си от миналата година техническият директор на Ферари, Джеймс Алисън, по време на представянето на SF15-T. Първоначално задвижващите системи трябваше да се хомологират до края на февруари, което определено не е по вкуса на британеца.

„Когато си в позиция, в която трябва да наваксваш изоставане в мощността, тогава е направо отвратително да имаш идеята, как да го направиш, но заради регламента да не можеш да го направиш“, продължава Алисън. За момента той и новият шеф на отдела за развитие на двигателите Матия Биното са решили да използват част от точките за развитие, така наречените токени, които всеки производител има за да развива своите системи.

„Хубаво е, че сега можем да се наслаждаваме на гъвкавостта на регламента. Ако сега свършим добра работа, тогава можем да забързаме и процеса на развитие. Разбира се, тази възможност е за всеки.“

Това означава, че Мерцедес вероятно отново ще имат предимство, но то може би няма да е толкова сериозно. В Маранело са направили промени по задвижващата система, както разкриха по-рано днес и от Заубер.

„Задвижващата система от 2014 г. въобще не може да бъде вградена в SF15-T”, обяснява Биното. „Нашата цел е в началото да използваме колкото се може по-малко токени. Новата ни задвижваща система по начало е със значително по-голям потенциал. Искаме да запазим възможността си да упражняваме натиск до края на сезона.“