Начало Рали Дами канят, на рали „Благовещение“!

Дами канят, на рали „Благовещение“!

55
0

На връх Благовец дамите сядат зад волана, за да дават газ. Това ще стане на възроденото дамско рали „Благовещение“. То се организира от БФАС, Столична Община, Министерството на младежта и спорта и ЕКО България. Стартът е в 10:00 ч. на площад „Княз Александър I Батенберг“, а първото изпитание е майсторско управление на затворено трасе. Състезанието ще продължи по градски маршрут и ще финишира в 14:00 ч отново на жълтите павета пред Националната художествена галерия.

На старт се очаква да застанат около 20 дамски екипажа. До момента заявка са подали 17 дуета. Министъра на младежта и спорта проф. Даниела Дашева ще открие надпреварата, а автомобилният ас Илия Царски ще се разпише с демонстрационно майсторско управление за показно на дамите, като ще им даде и кратки съвети как да шофират бързо и безопасно. Участието е с лични автомобили, разпределени в три класа: до 1600, над 1600 куб. см и 4х4. За определяне на носителката на „Купа Благовещение“ ще се проведе специален скоростен етап с равен старт с един и същ автомобил BMW M240I Xdrive.

Инициативата „Дамско рали Благовещение“ е знак на солидарност за насърчаване на безопасното шофиране и показно умение на жените зад волана, като по-толерантни и по-внимателни шофьори и е част от проекта „София-Европейска столица на спорта 2018“.

Пак на жълтите павета, но в отделно състезание ще бъде и третия кръг от Гимхана шампионата, за шофьори и аматьори. Така че моторспорт емоциите ще бъдат гарантирани.

Публиката ще може да се запознае с интересна кола. Това е Peugeot 3008, който стана автомобил на годината за 2017 в Европа. Ще има и възможност за тестдрайв на компактния SUV.