Начало Рали Драми в първия ден на рали „България“

Драми в първия ден на рали „България“

81
0

След края на първи ден колоната на 47-ото рали „Българи“ съвсем отъня. Освен това има и нов лидер – Рашид Ал Кетби (ОАЕ) с германската си навигаторка Карина Хеперле с Шкода Фабия R5. Начело в класирането бе нашият екипаж Пламен Стайков с навигатор Давид Кварацхелия (Стайков Рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 9, но той така и не застана на старта на първото минаване на Аладжа манастир. Причината бе повреда в диференциала. Но не бе само той.

От преминалите през прегледа 33 екипажа, останаха 23 екипажа. Някой от отпадналите ще продължат утре по системата Рали рестарт, но други приключиха окончателно участието си. Още в първия етап отпадна един от фаворитите – Мартин Сурилов с Мицубиши Лансер Ево 9. След това и други екипажи приключиха участието си, а някои пристигнаха до финала на магия. Лидерът Ал Кетби се вдигна на щурм на етапи Солник и Аврен и успя да намали разликата на Стайков. Нашият пилот все пак водеше, докато не получи повреда. Боян Безус и Димо Бозуков също отпаднаха, след като се движеха прекрасно и напористо.  

Така на втора позиция излезе дуетът от Варна Йордан Атанасов – Янаки Янакиев с Мицубиши Лансър Ево 9 на 1:09,7 от арабина. Трети с отлично каране на 1:49,6 е Костадин Щерев – Николай Арабаджиев със Субару Импреза. На четвърто място са Дилян Станков – Младен Карчев с Рено Клио – на 3:25,5, които са първи и при автомобилите с един двигателен мост. На 5-о място е Марко Стойчев – Йордан Батаклиев с Мицубиши Лансер Ево 9 на 3:37,9, а след тях 6-и е младият Михаил Симеонов с навигатор Васил Георгиев със Ситроен С2. Напук на всички неблагополучия, единственият дамски екипаж – Диана Стоянова и Иванела Иванова със Ситроен Саксо героично се движи на 17-о място. Двете чровни девойки издържат на мъжката конкренция.   

Сериозна битка се заформи и в марковия шампионат Хюндай рейсинг Трофи. В началото дуелът бе между шампиона Григор Григоров с навигатор Даниел Миленков и победителя от първия кръг – рали „Сибиу“ Васил Жеков и Алекс Раева. Интригата бе до отпадането на Васко, който излетя от пътя на Солник 2. След един ляв завой колата премина с висока скорост през скок. Бегачката излезе от пътя и премина през храсталаците, като предницата бе отворена. Благодарение на самоотвержената работа на механиците, колата на Жеков е възстановена.

Така след днешния ден Гришата води в марковия шампионат и е на 8-о място във временното генерално класиране. На следващата позиция са Мирослав Ангелов и Петър Илиев, които са на 9-и място в класирането. Христо Гергов и Йордан Йорданов са 3-и в марковата надпревара и 11-и в генералното. Младия Симеон Симеонов с навигатор опитния Димитър Спасов е четвърти от Хюндай Рейсинг Трофи. Младият пилот – картингист се справя доста добре, като се има предвид, че е изминал не повече от 1000 км зад волана на истински автомобил.