Начало Картинг Димитър Димитров и Веселин Паунов с победи в 5-ия кръг на София...

Димитър Димитров и Веселин Паунов с победи в 5-ия кръг на София Картинг Ринг

72
0

Димитър Димитров и Веселин Паунов спечелиха двата финала в 5-ия кръг от любителския шампионат по картинг на София Картинг Ринг, организиран със съдействието на Shell Helix. Надпреварата е част от Sodi World Series (SWS), като в този кръг участие взеха цели 54 пилоти. Затова този път бяха проведени 5 квалификации, с една повече от обичайното заради по-големия брой пилоти.

В квалификацията най-бърз бе Димитър Цолов, който е баща на националния шампион по картинг в клас Мини БГ Никола Цолов. Пак заради повечето състезатели полуфиналите бяха 5, като първите двама от всеки се класираха за големия финал. Всички сесии, без суперфинала, се проведоха в обратна посока на трасето спрямо класическата.

От първия полуфинал напред продължиха Цолов и Веселин Паунов, от втория Димитър Гайдов и Алекс Юлиан, от третия Искрен Иванов и Николай Атанасов, от 4-ия Георги Попчев и Марсело Сартори, от последния  Димитър Димитров и Венцислав Василев.

Останалите сформираха малките финали, като победители в тях станаха Арам Агопян (финал Е), Жеро Род от Франция (финал D), Румен паунов (финал С), Стоил Неков (финал В).

В големия финал А участваха 10 пилоти, като в него от полпозишън стартира постигналият най-добро време в полуфиналите Димитър Димитров. Той поведе след старта и с отлично защитно каране успя да задържи съперниците си зад себе си през цялата дистанция. Втори остана Гайдов (+1.335 сек), а трети Алекс Юлиан (+2.925 сек).

След това се състоя и т.н. суперфинал, който също носи точки за шампионата, и който се проведе в класическата посока на движение. В този финал участваха 10-те пилоти, постигнали най-бързи обиколки в хода на финалите, но стартиращи в обратен ред – този с 10-о време първи, този с 9-о втори и т.н.

Така първи трябваше да потегли Веселин Паунов. Той стартира отлично и поведе, като въпреки допълнителното си тегло от 7.5 кг, успя да отвори голяма преднина. А зад него вреше и кипеше, като за позициите на подиума се бориха Цолов, Гайдов, Искрен Иванов, Венци Василев и Брис Поена. Борбата беше оспорвана, като се стигна до сблъсквания и завъртания.

В крайна сметка Паунов спечели, като не го спря и изненадващото намокряне на един от завоите във втората половина от състезанието от организатора на състезанието и бивш пилот Николай Върбицалиев. Втори завърши Василев, а трети Искрен. Първите трима плюс записалия най-бърза обиколка за цeлия кръг – Димитър Цолов (45.816 сек), получиха наградите на Shell – туба масло Shell HelixUltra.

В генералното класиране след този кръг води Венци Василев с 321 точки, следван от Паунов с 304 т., а трети е Алекс Юлиан с 279 т. Челната петица допълват Искрен Иванов с 238 т. и Георги Попчев с 237 т.

Шампионатът се организира за втора година и се състои от общо 10 кръга, като всички се провеждат на София Картинг Ринг. В първите 9 от тях целта на всеки състезател е да се класира в първите 20 във временното класиране, за да продължи и в последния кръг – т.н. „Голям финал”. В него натрупаните точки до момента се анулират и крайното класиране се определя според постигнатия резултат във въпросния финал.

А той ще се проведе на 4 юни и ще бъде няколко пъти по-дълъг спрямо останалите състезания. Победителят ще спечели пътуване до пистата Монца за Гран при на Италия от Формула 1 с покрити всички разноски. Вторият и третият в класирането ще спечелят тест със състезателен картинг KZ 2 с 48 конски сили на трасето в Кюстендил.  

Оставащите състезания до края на сезона: 

6-и кръг: 12 март
7-и кръг: 9 април
8-и кръг: 23 април
9-и кръг: 14 май
10-и кръг: 4 юни (голям финал)