Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Драконовски мерки налага ФИА

Драконовски мерки налага ФИА

31
0

ФИА сериозно се е заела да намалява разходите във Формула 1, стана ясно късно снощи след приключване на срещата между Макс Мозли, Бърни Еклестън и десетимата шефове на отбори. Световната организация въвежда незабавно доста драстични промени в правилата на шампионата, като повечето от тях влизат в сила незабавно.
Промените са следните:
1. Забраняват се напълно:
А) телеметрията от автомобила към боксовете;
Б) телеметрията от боксовете към автомобила;
В) радио комуникацията между пилота и боксовете.
2. Само два автомобила на отбор ще минават технически преглед на уикенд.
3. Резервни автомобили няма да бъдат проверявани и няма да бъдат използвани.
4. Всеки автомобил ще отива в парк ферме (затворения парк) веднага след като направи втората си квалификационна серия. Всички коли ще бъдат пускани едновременно от парк ферме малко преди старта на състезанието, когато приключат всички проверки по тях. (ФИА е готова да дискутира с отборите възможността за пускане на автомобилите от парк ферме за свободна тренировка в сутринта преди състезанието, както и за разрешаване на допълнителна проверка на болидите от страна на отборите.)
5. Забраняват се тракшън контролът, лонч контролът, и напълно автоматичните скоростни кутии. Ако обаче отборите докажат, че премахването на тези електронни системи би им струвало твърде скъпо, то от ФИА са готови да отложат забраната за част или за цялата 2003 г.
6. Разрешава се използването на едни и същи части от отборите.