Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Двойните точки за последния старт са грешка, заяви Тото Волф

Двойните точки за последния старт са грешка, заяви Тото Волф

42
0
2014,Люис Хамилтън,Нико Розберг

Даването на двойни точки за последния старт от тазгодишния шампионат във Формула 1 е грешка, заяви изпълнителният директор (бизнес) на Мерцедес F1 Тото Волф.

Нововъведението в правилата, според което победителят в Гран при на Абу Даби този сезон ще получи 50 точки, вторият в класирането – 36, третият – 30 и т.н., бе посрещнато с неодобрение и от пилоти, и от фенове в началото на 2014 г. Президентът на ФИА Жан Тод обаче заяви, че промяната не е кой знае колко голяма и че федерацията може да отмени двойните точки, ако бъде сметнато, че въвеждането им е било неуспешно. За целта обаче трябва да се изчака приключването поне на настоящия шампионат.

Битката в тазгодишното първенство е между пилотите на Мерцедес Нико Розберг и Люис Хамилтън. Ако тя продължи да се развива както досега, то изходът от последното състезание става особено важен. Промяната в точковата система бе приета с единодушното съгласие на отборите, но сега Волф смята, че тя не е добра.

Смятам, че не е честно така и мисля, че не биваше да ги въвеждаме – заяви австриецът, цитиран от Аутоспорт. – Притежателят на търговските права обаче, който се занимава със спонсорството и телевизионната аудитория, заяви, че трябва да запазим интригата до последния старт. Изглежда е бил прав. Ще бъда много изненадан, ако не се стигне до решаване на битката чрез двойните точки. Дори да изоставаш с 30 точки, всичко може да се обърне в Абу Даби, ако пилотът, който е начело, отпадне.

Волф заяви също така, че след като очевидно последната надпревара в календара ще е решаваща, той би бил крайно изненадан, ако аудиторията не е по-голяма, отколкото нормално гледа състезанията:

Може би Бърни [Екълстоун] бе прав за това, че двойните точки ще запазят изхода от шампионата неясен до финалния старт? Смятам, че пилотът, който загуби титлата заради това правило, ще има нужда от известно психологическо успокоение, но още не сме стигнали дотам. Битката между двамата (Хамилтън и Розберг – б.р.) е близка. Отпаданията ще имат решаваща роля.