Начало Автомобили Електрическият КИА Соул победител в Eco Drive Bulgaria 2017

Електрическият КИА Соул победител в Eco Drive Bulgaria 2017

263
0

Второто по рода си състезание Eco drive България се проведе между 16 и 18 юни. В събитието се включиха 30 участници, които в екипи от по 2 души управляваха общо 15 автомобила. Според регламента победител във всяка една от категориите стана този, който е изразходил най-малко енергия (гориво в литри или ел. енергия) спрямо теглото на конкретния автомобил.

Колите бяха разделени на следните групи:

– с алтернативни горива- пропан- бутан или метан;

– електромобили и хибридни автомобили;

– ас конвенционални горива – бензин или дизел.

Участниците преминаха за три дни маршрута от около 550 км от София до Арбанаси, Арбанаси – Пловдив, Пловдив – София.

След края на състезанието техническата комисия измери разхода на автомобилите за целия пробег. С най-добър разход и за най-икономичен автомобил беше обявен електрическият КИА Соул, който измина 554 км със консумация от 6.91 л за целия пробег. КИА Соул получи ексклузивната награда за най-екологичен и икономичен автомобил.

Електромобилът Соул бе представен от КИА Моторс България през април 2015 г. От няколко месеца на пазара е усъвършенствана версия на модела. Батерията на Соул EV 2018 e с увеличена енергийна плътност и капацитет за съхранение на енергия, резултатът от което е 18% по-голям пробег – до 250 км с едно зареждане. В допълнение за по-добра ефективност, моделът е оптимизиран с аеродинамична предна решетка и подобрена регенеративна спирачна система.

Част от зелената политика на КИА Моторс България е изграждането на мрежа от електростанции на територията на страната. Към момента електростанции с безплатен заряд са монтирани пред търговско-сервизния комплекс на КИА в София, Таксиметрова компания Йелоу 333, България Мол, Булстрад АД – централен офис, централния офис на Дарик радио и Националният дворец на културата (НДК). КИА Моторс България сключи договор и с туристическия холдинг „Виктория Груп” за поставянето на станция пред всеки един от хотелити на компанията в София, Пловдив, Пампорово, Слънчев бряг и Елените.