Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Един или два питстопа за смяна на гуми в Австралия

Един или два питстопа за смяна на гуми в Австралия

47
0

Един или два питстопа за смяна на гуми ще направят пилотите в първия кръг от новия сезон във Формула за Гран при на Австралия. На разположение на екипите ще са типовете софт, суперсофт и ултрасофт. Последните ще бъдат налични за първи път на пистата Албърт парк край Мелбърн.

През тази година гумите ще са по-широки с 25% и доста по-издръжливи, което ще даде възможност на пилотите да натискат повече и да изкарат по-дълго време на трасето с един комплект гуми. Затова много от тях може да предпочетат тактиката само с един питстоп – потегляне с ултрасофт и смяна към 20-ата обиколка със софт, с които да бъде изкарано до финала.

За пилотите в челото е възможен и варианта да се стартира със суперсофт, използвани във втората част на квалификацията, и след това след 25-28 тура да се премине към софт за общо 58-те обиколки. Такава стратегия не изглежда лишена от логика с оглед на честите излизания на колата за сигурност в исторически план.Възможностите за стратегия с 2 питстопа са реално две. Потегляне с ултрасофт, след което използване на два чифта суперсофт до финала или по един суперсофт и ултрасофт.

Заради съображения за сигурност за първите 5 състезания тази година от Пирели задължиха пилотите да подберат по еднакъв брой от всеки предоставен тип гуми – 7 от най-мекия тип, 4 от средния и 2 от най-твърдия. Което за Австралия означава 7 комплекта ултрасофт, 4 суперсофт и 2 софт. Минималното задължително налягане, постановено от Пирели, е 22 psi за предните гуми и 19.5 за задните.