Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари официално представи SF15-T

Ферари официално представи SF15-T

100
0

Екипът на Ферари официално представи своя нов болид ST15-T. Новата надежда на Скудерията бе показа онлайн в 13 ч. българско време. 

Ферари вдигна точно в 13 ч. българско време покривалото от своята нова кола SF15-T. Болидът, който през тази година ще бъде каран от Кими Райконен и Себастиян, е новата надежда на екипа за титлите във Формула 1.

На външен вид новата кола изглежда доста близо до своя предшественик, не само заради непреходните червени цветове на Скудерията. Плоският нос напомня на този от миналия сезон, не на последно място и защото той отговаряше много повече на изискванията на регламента за 2015 г. отколкото на останалите отбори. За разлика от голяма част от останалите той е и доста изчистен по отношение на върха си, без допълнителни изтънявания. Все пак обаче носът също както при всички останали е сериозно наведен напред за да отговори на изискванията на правилника. След няколко сезона, в които носовете на колите не бяха особено красиви, сега колите се връщат към класическите си очертания, които освен това според инженерите освен че ще ги направят по-атрактивни, дават и по-добро аеродинамично представяне.

С изключение на носа правилата за останалата част от колата са почти непроменени. Това дава на екипа стабилна основа, на която да стъпи при изграждането на новата кола. Задната част изглежда доста по-събрана, което позволява увеличаването на аеро притискането. Промененото задно крило трябва да даде повече стабилност при спиране и преминаването през завоите, както и да увеличи ефективността на DRS системите на правите.

Променени са също така предните и задните отвори на спирачките, които трябва да позволят охлаждането им да е по-ефективно, както и да се увеличи и ролята им като аеродинамични елементи.

Голяма част от предизвикателствата за отбора са били да се подобри интегрирането на електронните блокове, което да подобри охлаждането им, а от там и представянето на автомобила.

Въведената през 2014 г. система Brake –by-Wire (BBW) е подобрена допълнително, за да дава достатъчно добра обратна информация на пилотите за стабилността на колата при спиране. Сега тя е много чувствителна.

Промени са направени и по трансмисията, като са променени предавателните числа, като целта е да се подобри механичното сцепление. Използван е опита от миналата година, като допълнително е подобрен и съединителят, елемент при който Скудерията традиционно има предимство. Идеята е да се подобрят още повече стартовете на червените коли.

Според новите правила към минималното тегло от 2014 г. са добавени 11 кг. Това е позволило на SF15-T да подобри разпределението на масите, за да се подобри и работата с гумите на Пирели. Те ще бъдат леко променени спрямо 2014 г. с идеята да се подобри сцеплението, а с това да се извади и още по-добра скорост от колата. Целта е да се подобри стабилността в завоите и да се използва максимума от потенциала им.

ST15-F трябва да върне Ферари към победите, защото миналата година бе първата от 21 насам, в която екипът не празнува нито един триумф. В екипа бяха направени и множество кадрови промени, което със сигурност се е отразило и върху новата кола.