Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на полпозишън в Бахрейн

Фетел на полпозишън в Бахрейн

68
0

Себастиан Фетел спечели първата позиция за Гран при на Бахрейн, I кръг от световния шампионат на Формула 1 за 2010 г. Немският пилот на Ред Бул бе убийствено бърз и остана недостижим през цялата квалификацията на пистата Сахир. След него се наредиха пилотите на Ферари, като Фелипе Маса изпревари съекипника си Фернандо Алонсо с 0,366 сек.

При температури от 34 градуса на въздуха и 47 на пистата започна решителният час борба за място на стартовата решетка. На моменти на трасето ставаше наистина пренаселено, макар засега да няма индикации за недоволство от нечия страна за задържане на трасето в бързи обиколки. Трафикът обаче определено оказа влияние върху представянето на някои пилоти.

Очаквано след първата част на квалификацията отпаднаха пилотите на Испания Рейсинг, Лотус и Върджин, а компания им правеше Хайме Алгерсуари (Торо Росо). Карун Чандок извърши истински подвиг, като най-после излезе на пистата – в противен случай нямаше да има право да участва в състезанието. Индиецът направи цели 7 тура, след като не можа да кара нито вчера, нито в днешната последна свободна сесия. Най-бързи в тази част пък бяха състезателите на Ред Бул – Себастиан Фетел с 1:55.029 мин пред Марк Уебър (1:55.298).

Междувременно някои от най-интересните коментари за цялата тренировка принадлежаха на Сър Джеки Стюарт пред радио ВВС. След като обяви абсолютно сериозно, че управлението на пълна с бензин за цяла състезателна дистанция кола ще е като да се справиш с бременна слоница, колоритният шотландец продължи:

– Най-впечатляващият пилот за мен в тази сесия (първата част на квалификацията – б.р.) бе Адриан Сутил, справи се чудесно с това трето време. Може би Макларън са малко разочаровани, тъй като не са толкова бързи, колкото може би са си мислили, че са. Но пък колата им е напълно нова. Ред Бул изглеждат много добре и нито един от тях не въртя кой знае колко обиколки, следователно пестят гуми.

Фетел обаче се бе оплакал от нестабилност на предната част в последните завои от трасето, но това не пролича от представянето му на Сахир. Германецът бе пръв и във втората част (1:53.883), но вече пред Алонсо (1:54.172).

Световният шампион за 2009 г. Дженсън Бътън се спаси в последния възможен момент от изпадане от топ 10 като съвсем накрая даде бърз тур, достатъчен за 10-а позиция и място в третата част. Участието си на този етап приключиха състезателите на Уилямс, Заубер, Витантонио Лиуци (Форс Индия), Себастиен Буеми (Торо Росо) и Витали Петров (Рено).

В последната решителна част на квалификацията изненади нямаше и Фетел отново бе пред всички. 4-о място на Люис Хамилтън е малка утеха за Макларън, които се надяваха на значително по-добро темпо в един бърз тур. Нико Розберг (пети) пък се класира пред Михаел Шумахер (7-и) в първата им квалификация като съотборници в Мерцедес.

Класиране