Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Рикиардо показва, че в RB10 има повече потенциал, отколкото аз използвам

Фетел: Рикиардо показва, че в RB10 има повече потенциал, отколкото аз използвам

47
0
Даниел Рикиардо,Себастиан Фетел

Себастиан Фетел заяви, че съотборникът му Даниел Рикиардо демонстрира, че в Ред Бул RB10 има повече потенциал, отколкото той използва в момента. Четирикратният световен шампион обясни още, че разяснението за стратегията на австралиеца го е накарало да пусне съекипника си напред по време на днешната Гран при на Китай.

Фетел получи нареждане от питуола да остави Рикиардо да го изпревари, но попита с какви гуми е австралиецът. Рейс инженерът му Гийом Роклен отговори, че Даниел е с твърди, но е спрял в бокса по-късно. При второто обаждане на Фетел бе обяснено, че Рикиардо е с различна стратегия. След това немският пилот пусна съотборника си напред.

Нямаше смисъл да го задържам повече. Той беше много по-бърз. На този етап от състезанието бяхме с различни стратегии и след като ми го обясниха, го пуснах. Започнах да осъзнавам, че не мога да го удържа зад себе си. Така имаше повече смисъл, аз не бях достатъчно бърз. Приоритетът на отбора в този момент бе да натискат с Даниел и да гонят Фернандо [Алонсо], което не се получи. Но бе очевидно, че днес той бе по-бърз от мен – разясни Фетел.

На по-късен етап стратегията на германеца също бе сменена на два питстопа. Той финишира пети, на над 20 секунди зад съотборника си, като освен това за втора поредна надпревара получи обаждане по радиото да пусне Рикиардо. Фетел заяви, че не знае какво се е объркало в Китай – темпото в първата серия обиколки от надпреварата изглеждало добро, но след това бил бавен.

Според мен е добре, че Даниел се справя с болида и извлича максимума от него. Разликата понастоящем е голяма и трябва да работя по това. Даниел показва, че в автомобила има по-голям потенциал, отколкото аз използвам сега. Не смятам, че има проблем с колата. Просто той явно извлича повече от нея. Разликата е прекалено голяма, за да се дължи на нещо в настройките – каза още Фетел.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че Себастиан не е бил причината Рикиардо да не стигне до подиума. Той бе убеден, че резултатът щеше да е същият, ако Фетел моментално бе пропуснал съотборника си.

Себ постъпи правилно с оглед интересите на отбора и го пусна. При дефицита ни (като скорост) на правата настигането на Фернандо бе едно, а изпреварването му – съвсем друго. Фетел е състезател, а след началната молба не осъзна, че имаме предвид различни стратегии. Той е много чувствителен към колата и влизането в завоите. А в момента няма усещане за поведението, което иска. По принцип е силен в управлението на гумите Пирели, но и с това има проблеми, защото не успява да „разчете” колата. В момента, в който го постигне, ще се върне в битката – допълни Хорнер.