Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА потвърди промяна в квалификационния формат

ФИА потвърди промяна в квалификационния формат

53
0

ФИА потвърди официално, че ще промени квалификационния формат за Гран при на САЩ заради участието на само 9 отбора/18 коли.

В първия сегмент на квалификацията в събота пък ще отпаднат 4 автомобила. Борбата след Q2 няма да продължат още 4. Себастиан Фетел (Ред Бул) обаче вече заяви, че най-вероятно няма да участва изобщо в квалификацията, тъй като ще е с шеста задвижваща система този уикенд и ще стартира от питлейна. Това означава, че в Q1 всъщност ще отпаднат три болида.

– Себастиан вече го питаха доста пъти за тази ситуация, но мисля, че нищо не е сигурно на 100% – коментира съотборникът на четирикратния световен шампион Даниел Рикиардо. – Но дори да се класира на полпозишън, той ще трябва да тръгне от питлейна, така че е… Ситуацията не е идеална – както за него, така и за всички останали, за феновете със сигурност. Всеки пилот иска да е на пистата, да научи нещо повече, да кара и за запалянковците, които за това са дошли. Ще видим какво ще стане. Но просто правилата са такива тази година и за съжаление това е една от негативните последици.

Екипите на Катерам и Маруся не са в Остин, след като бяха поставени под управлението на синдици. Отсъствието им бе разгледано от стюардите на надпреварата. От федерацията изразиха надежда, че те ще вземат предвид финансовите трудности, когато преценяват дали двата тима не са изпълнили задълженията си.

Стюардите обсъдиха всички обстоятелства в двата случая, но потвърдиха, че Катерам и Маруся са нарушили договорките си по отношение на шампионата.

По принцип контрактите на Гран при екипите съдържат клаузи, задължаващи ги да участват във всички стартове от календара. Според непотвърдена информация всеки тим има право да пропусне до три състезания при форсмажорни обстоятелства, каквито със сигурност са тези при отборите от Лийфийлд и Бенбъри. Отчитайки положението, стюардите не наложиха санкции и препратиха въпроса към президента на ФИА Жан Тод.