Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 ФИА включи забраната за смяна дизайна на каските в спортния правилник

ФИА включи забраната за смяна дизайна на каските в спортния правилник

76
0

ФИА включи забраната за смяна дизайна на каските на пилотите от Формула 1 в спортния правилник за 2015 г.

В точка 21, която се отнася за оцветяването на автомобилите, е включено допълнение, което гласи: „За да се различават лесно пилотите един от друг, докато са на пистата, каската на всеки състезател трябва да е по същество в един и същ дизайн на всеки старт през сезона.”

Целта е пилотите да не променят драстично цветовете на шлемовете си. Себастиан Фетел използва над 90 различни дизайна в кариерата си досега. Той сподели по време на предсезонните тестове, че не знае какво ще е наказанието, ако наруши правилото, но ако е някаква глоба, дарявана за благотворителност, би платил и отново би сменил оцветяването на каската си.

С изключение на Фетел останалите състезатели всъщност не ползват толкова различни като дизайн шлемове. Такива се правят обикновено по повод някакъв специален случай – годишнина, постижение, домашна надпревара и т.н. Най-често каски в ново оцветяване се появяваха за Гран при на Монако.

В спортните правила е посочено още, че номерата на пилотите ще влизат отново в обръщение, след като съответният състезател приключи кариерата си във Формула 1. От 2014 г. състезателите избират кой номер желаят да използват – преди това разпределението бе според класирането в световния шампионат. Условието съответното число да е отново свободно е пилотът да не участва в F1 надпревара в продължение на два последователни сезона.

Екипите освен това ще имат право да правят кратки демонстрации с настоящите си болиди след края на състезателната година. Досега бе забранено за подобни събития да се ползва актуалният автомобил. Демонстрациите са ограничени до 15 км и могат да се правят само в периода между финалното състезание и края на календарната година.