Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с 0,696 сек пред Фетел в третата свободна сесия в Австралия

Хамилтън с 0,696 сек пред Фетел в третата свободна сесия в Австралия

87
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън бе най-бърз в последната свободна тренировка за Гран при на Австралия. Английският пилот на Мерцедес изпревари с почти седем десети от секундата Себастиан Фетел (Ферари). Съотборникът му Нико Розберг се класира трети.

Малко преди началото на последния час за подготовка преди квалификацията Заубер съобщи, че има споразумение с Гийдо ван дер Гарде. Холандецът ще се въздържи от по-нататъшни действия срещу екипа, както и от настояването да кара в Гран при на Австралия. Двете страни ще продължат да водят разговори.

Мейнър Маруся пък оповести, че отборът е преодолял доста препятствия, но не всички. Това означаваше, че Уил Стивънс и Роберто Мери ще пропуснат и тази тренировка, а участието им в квалификацията става особено сложно.

Първите времена в сесията бяха дадени от пилотите на Заубер Фелипе Наср и Маркус Ериксон, опитващи се да наваксат вчерашното изоставане на отбора. Данил Квят се обади на екипа си Ред Бул, че усеща нещо странно в поведението на RB11. Имаше съмнения за евентуален проблем със софтуера на задвижващата система.

Четвърт час след началото пръв в класирането бе Ромейн Грожан (Лотус) с 1:31.560 мин, следван от съотборника си Пастор Малдонадо (+0,509 сек).

В средата на тренировката Рикиардо спря на около 200 метра от изхода на питлейна. Маршалите от трасето избутаха колата обратно, докато механиците я поеха и прибраха в бокса. Нико Розберг вече бе пръв в подреждането с 1:29.364 мин, следван от Валтери Ботас (+0,64 сек), Себастиан Фетел (+0,795), Кими Райконен (на почти секунда) и т.н.

Люис Хамилтън излезе на трасето по това време. Мерцедес, както и останалите екипи, все още работеха с гуми медиум (по-твърдата спецификация на Пирели за уикенда в Австралия). Англичанинът сбърка в началото на серията си, но след това излезе пръв с 1:29.128, подобрявайки времето на съотборника си с 0,236 сек. Розберг допусна същата грешка в девети завой минути по-късно.

Дженсън Бътън се оплака от нестабилност на задната част на неговия Макларън MP4-30. Англичанинът и съотборникът му в Мелбърн Кевин Магнусен заявиха след петъчните тренировки, че балансът на колата не е твърде лош, макар да признаха, че първият състезателен уикенд е труден за целия тим. Междувременно Рикиардо се върна на пистата, след като явно проблемът в болида му не бе твърде сериозен.

До последния четвърт час от тренировката само Бътън бе направил опит със софт. Розберг пръв от топ екипите сложи меките гуми. Той отново излезе начело – 1:28.821 мин. След това и останалите пилоти започнаха опити със софт, които доведоха до размествания в класирането. Хамилтън оглави таблицата с 1:27.867 мин, Фетел даде второ време (+0,696 сек). Люис реши да направи още един бърз тур, докато Розберг приключи с изпитанията. Двукратният световен шампион не подобри постижението си. Той остана пръв, следван от Фетел, Розберг, Ботас. Фелипе Маса бе пети, а позициите до десета заеха Райконен, Грожан, Малдонадо, Карлос Сайнц и Наср.