Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Бътън е ценна придобивка за всеки отбор, каза Хамилтън

Бътън е ценна придобивка за всеки отбор, каза Хамилтън

51
0

Двукратният световен шампион Люис Хамилтън заяви, че Дженсън Бътън е ценна придобивка за който и да е отбор във Формула 1. Според него Рон Денис трябва да запази сънародника му в тима на Макларън.

Носителят на короната в F1 за 2009 г. завърши шампионата през 2014 г. осми с актив от 126 точки. Съотборникът му Кевин Магнусен е с 55 точки (колкото спечели и Кими Райконен с Ферари), 11-ти. Дженсън бе по-бърз от датчанина в 10 от 19 квалификации, но превъзходството му в състезанията е значително по-голямо: той е пред съекипника си в 14 надпревари срещу 3 за Кевин (без да се броят тези, в които някой от тях отпада). И двамата не знаят какво е бъдещето им и ако договорите им не бъдат подновени, те нямат никакъв шанс да останат в F1, тъй като единственото свободно място извън Макларън вече е в Торо Росо, но екипът от Фаенца ще работи с кадрите на Ред Бул.

– Дженсън е от дълго време във Формула 1, има изключителна кариера и е все ощ млад – коментира Хамилтън. – В неделя кара невероятно добре, за да задържи Макларън пети, и то с един прекрасен пилот до него (Магнусен – б.р.), който не успя да стори същото със същия автомобил. Това, предполагам, само подчертава ограниченията на Формула 1. Има едва 18 или 20 места. Но Дженсън е доказвал многократно, че все още е добър състезатели и ценна придобивка за който и да е отбор. Познавам Рон от дълго време, той обича спорта. Сигурен съм, че ще вземе умното решение, а според мен за изграждането на отбор, чиято цел е да спечели шампионата, са нужни пилоти с качества на звезди. Има едва шепа такива и Дженсън е един от тях.

Самият Денис отрече категорично по време на уикенда в Абу Даби да има решение относно пилотите за следващия сезон.

– Всички смятат – разбираемо е, че не постъпваме често спрямо Кевин и Дженсън, но те имат договори до края на годината и единственият натиск спрямо нас е от феновете и медиите. Точно те ще скочат първи, ако вземем грешното с оглед на бъдещето решение – каза Денис в интервю за Скай Спортс.

След това обяснение бившият пилот от Формула 1 и настоящ телевизионен коментатор Мартин Брандъл посочи на Денис, че винаги е постигал най-големите успехи на Макларън с най-опитните топ пилоти: Ален Прост и Аертон Сена, Прост и Ники Лауда, Люис Хамилтън и Бътън и предположи, че логичното продължение би било Фернандо Алонсо и Дженсън.

– Това е твое предположение, не мое – отговори Денис. – Ти обаче изхождаш от предположението, че става дума за трима души, докато според мен трябва да разпростреш въображението си до четири.