Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън: Фетел се опозори днес; Трябваше да санкционират и Люис, заяви Себастиан

Хамилтън: Фетел се опозори днес; Трябваше да санкционират и Люис, заяви Себастиан

111
0

Люис Хамилтън и Себастиан Фетел създадоха една от най-спорните ситуации по време на Гран при на Азербайджан, а след финала мненията им за нея коренно се различаваха.

В края на 20-ата обиколка от надпреварата английският пилот намали значително, подготвяйки се за рестарт след прибирането на кола за сигурност. Съперникът му от Ферари го удари и ядосано размаха ръце, недоволен от това колко ниска бе скоростта на Люис. След това се изтегли рязко наляво, изравни се с Мерцедес-а и го удари отстрани. По-късно Себастиан бе наказан от стюардите с 10 секунди престой в бокса за опасно каране.

„Аз контролирах темпото и намалих на същото място като при другите рестартирания”, заяви Хамилтън след финала. „Той очевидно спеше и ме блъсна. За мен това не бе проблем. Но фактът, че след това мина отстрани и нарочно блъсна друг пилот, отървавайки се на практика без наказание… Завърши четвърти. Според мен това е позор. Честно казано, той се опозори днес.”

„Ако иска да доказва какъв мъж е, да го стори извън колата и лице в лице. Но да кара опасно, застрашавайки друг състезател… За късмет вървяхме бавно, иначе можеше да се получи далеч по-зле. Представете си всички деца, които са гледали Формула 1 днес и са видели това поведение от четирикратен световен шампион. Според мен това обобщава всичко.”

Мнението на Фетел бе напълно противоположно. Според него ситуацията бе „доста очевидна”.

„Не го ударих нарочно. Потроших си крилото, при него имаше известни повреди, но нищо от това нямаше да повлияе върху хода на състезанието. Но не се прави така, а той върши подобно нещо не за първи път. Не смятам, че беше необходимо”, заяви Себастиан.

„Проблемът бе, че се подготвях за рестарта. При такава ситуация се получава верижна реакция. Той направи нещо подобно в Китай преди няколко години и това не е правилно. Големи хора сме. Емоциите се нажежават в колите, но искаме да се състезаваме гума до гума, а не при рестарта. Според мен и той трябваше да бъде наказан, след като санкционираха мен. Но ситуацията, предполагам, е като всяка неделя във Висшата лига – един рефер прави отсъжданията, с които има и съгласни, несъгласни играчи. Това е спортът. Но 10 секунди са ужасно дълго време, когато стоиш на едно място и не вършиш нищо.”