Начало Moto News Хорхе Мартинес Аспар стана Легенда на MotoGP

Хорхе Мартинес Аспар стана Легенда на MotoGP

44
0

Хорхе Мартинес Аспар официално бе удостоен със званието Легенда на MotoGP. Наградата му бе връчена на официалната гала на ФИМ в Херес де ла Фронтера, на която бяха наградени шампионите в мотоциклетните спортове.

Аспар е бивш пилот като бе на пистата между 1982 и 1997 г., но най-големият му успех бе в края на 80-те, когато спечели 4 шампионски титли. Три пъти Аспар бе шампион в клас 80 куб. км – от 1986 до 1988 г., като в последната година взе короната и в клас 125 куб. см. В кариерата си Хорхе Мартинес е спечелил 37 Гран При, 61 пъти е бил на подиума, има 42 първи позиции, и 11 най-бързи обиколки. Сега Аспар е шеф на базираният във Валенсия отбор Drive M7 Aspar, за който във висшия клас през 2015 г. ще карат шампиона за 2006 г. Ники Хейдън и новакът, който дойде от WSBK – ирландецът Юджийн Лавърти.

След награждаването си, Хорхе Мартинес коментира испанската мотоциклетна школа: Тя е впечатляваща. Достигнати са много мотоциклетни върхове. Радвам се, че нашите пилоти доминират във всички класове и в много дисциплини. Сигурен съм, че тази тенденция ще продължи, като  трасетата ще дойдат много нови пилоти. Това е възможно, благодарение на отличната система, която действа в Испания. Бъдещето на мотоциклетните състезания в нашата страна ще изглеждат впечатляващи. Сега Испания е страна, по която се равнява светът на мотоспорта. На първо място, благодарение на Dorna, в Испания се правят четири Гран При, а в същото време има много други писти, които могат да бъдат домакини на състезания от световния шампионат. Освен това серията CEV от следващата година ще се превърне в Junior World Championship и ще бъде база за световния шампионат. Освен това у нас има много отбори, като Aspar Team. Говоря за двата последни сезона, в които всички титли бяха спечелени от испански пилоти. Много се гордея с това и се радвам, че постигнахме за 20 години.