Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън в Австралия

Хамилтън на полпозишън в Австралия

148
0

Люис Хамилтън с Мерцедес бе най-бърз в квалификацията за Гран при на Австралия на пистата Албърт парк, първи кръг от новия сезон във Формула 1. Британецът изпревари Себастиан Фетел от Ферари с 0.268 сек и с 0.293 сек Валтери Ботас. Кими Райконен с другия болид на Скудерията остана 4-и. Макс Верстапен с Ред Бул бе далеч от темпото на водещите 2 тима и остана 5-и на повече от секунда от Хамилтън. Неговият съотборник Даниел Рикиардо катастрофира и остана 10-и.

 

 

След първата част от квалификацията отпаднаха Антонио Джовинаци, Кевин Магнусен, Щофел Вандоорн, Ланс Строл и Джолион Палмър. Пилотът на Макларън имаше проблеми с горивната система, а в последния си опит се оплака, че Алонсо е бил пред него в загряващата обиколка и това му е попречило.

Строл пък ще стартира последен, тъй като след катастрофата си в третата свободна тренировка се наложи смяна на скоростната кутия, което означава 5 места назад в решетката. Най-бърз в Q2 бе Хамилтън, пред Райконен , Макс Верстапен и Ботас.

Във втората част Ботас даде най-добро време за уикенда с ултрасофт – 1:23.215 мин. Само на 0.036 сек след него остана Хамилтън, като бе съобщено, че британецът е записал времето си с използвани гуми ултрасофт. По-късно от Мерцедес съобщиха, че той всъщност е бил с нов комплект. Райконен и Фетел се наредиха 3-и и 4-и, на съответно 0.161 сек и 0.243 сек. Себастиан направи нов опит, като подобри времето си, но остана на същата позиция, на 0.186 сек.

Алонсо се оплака, че губи мощност при излизането от последния завой при подаването на газ. Испанецът не успя да премине в последната фаза, като завърши с 13-о време. Освен него отпаднаха Перес, Хюлкенберг, Окон и Ериксон.

 

 

В третата част при първите опити най-бъз бе Хамилтън, който изпревари с 0.3 сек Фетел и Ботас. Разликата между последните двама бе само 2 хилядни. Райконен бе 4-и на почти секунда след грешка в завой 3. Даниел Рикиардо обаче изпусна задницата на колата си в 14-и завой и се разби в предпазните огради. Австралиецът  се отърва невредим, а квалификацията бе спряна за около 9 мин.

След подновяването й водещите пилоти направиха по още един бърз тур. Хамилтън свали още 0.3 сек и грабна полпозишъна. Втората позиция обаче запази Фетел, като с последния си бърз тур изостана на 0.268 сек. Германецът каза, че е можел да бъде още по-бърз, ако не е бил допуснал малки грешки в завои 1 и 9. Ботас остана 3-и на 0.293 сек, а Райконен 4-и, на 0.8 сек. Верстапен бе 5-и, а приятната изненада бе Ромен Грожан с Хаас, който стана 6-и, изпреварвайки Фелипе Маса с Уилямс.