Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 И Маруся пропуска Гран при на САЩ и Бразилия?

И Маруся пропуска Гран при на САЩ и Бразилия?

32
0

Отборът на Маруся също ще пропусне надпреварите в САЩ и Бразилия, заяви Бърни Екълстоун. По-рано тази седмица стана ясно, че Катерам няма да се състезава в Остин и Сао Пауло, след като ръководството на тима от Лийфийлд бе предадено на синдици.

– Нито един от двата отбора няма да пътува за Америка – заяви 83-годишният англичанин, цитиран от Ройтерс.

От Маруся няма официално потвърждение. Отсъствието на втори екип обаче означава, че в следващите кръгове от световния шампионат на Формула 1 ще участват 9 отбора или 11 коли. Според споразумение на ФИА с ФОМ (Формула Уан Мениджмънт) минималният брой е 20. От федерацията заявиха, че до края на настоящия сезон няма да изискват от останалите F1 тимове да пускат трети болиди в надпреварите.

В момента обстоятелствата при Катерам са форсмажорни. Не се посочва причина за евентуалното отсъствие на Маруся, но и този екип има финансови затруднения на практика през цялото си съществуване.

Отпадането на цели два отбора от грида в рамките на броени дни възражда отново опасенията за бъдещето на спорта и разходите в него. Самият Екълстоун не веднъж заяви, че би бил доволен и на Формула 1 с 8 отбора с по три коли, тъй като предпочитал да гледа три Ферари-та, отколкото малките тимове.

Товарът за Гран при на САЩ трябваше да отпътува днес за Остин (Тексас). Синдикът Финбар О’Конъл, който пое управлението на Катерам, обяви по Скай Спортс, че болидите на тима остават в Лийфийлд:

– Състезателното оборудване бе подготвено за Остин, но все още е във Великобритания. Ако – да се надяваме – Катерам се състезава в някое от последните състезания, оборудването ще бъде транспортирано от тук. 10 до 15 заинтересовани страни се обадиха по телефона днес, разговаряме с всички и събираме информация за проучване.

Срокът за подаване на документи за следващия сезон е 1 ноември, когато ще стане ясно дали малките екипи ще участват във Формула 1 през 2015 г.