Начало Moto News Изборът на гуми се оказал решаващ за успеха на Яноне

Изборът на гуми се оказал решаващ за успеха на Яноне

51
0

Записалият първата си победа в MotoGP Андреа Яноне с Ducati призна, че изборът на гуми се е оказал решаващ за успеха в Австрия на пистата Ред Бул Ринг. Италианецът потегли от полпозишън, като заложи на мека предна и средна по твърдост задна гума. В същото време всичките му основни съперници в челото избраха средна предна и твърда задна гума.

Това даде ключово предимство на Андреа, но за да се изпълни стратегията му той трябваше да пази гумите в първата част от надпреварата и да намали темпото. След това обаче той вдигна скоростта и изпревари съотборника си Андреа Довициозо и спечели първата надпреварата в кралския клас на това трасе от 1997 г. насам.

„Предния ден в тренировките работих и с двата типа гуми и с твърдите имах голям спад в представянето след 6-7 обиколки, обясни ситуацията Яноне. – Беше трудно да контролирам нещата, особено от дясната страна. След това опитах кратка серия с по-мекия тип (медиум) и направих 22 тура, като в края темпото ми се подобряваше.

Когато се върнах в бокса, говорих с инженерите и с хората от Мишлен и обясних усещанията си. Мислех, че тази гума е по-добра за състезанието. От Мишлен първоначално не се съгласиха на 100%. В последния момент мислех да се откажа от избора си, но вярвах в себе си и останах с него.”

Неговият съотборник Довициозо остана втори и донесе първа двойна победа на Ducati от 2007 г. насам. Той заяви след финала, че не е доволен, но успехът на тима му е много специален.

„Разочарован съм от ситуацията с гумите, защото работихме много добре и моторът беше перфектен. В спирането бях по-добър от Андреа, но нямах същото сцепление от дясната страна, особено в края на състезанието. Опитах се да натисна много здраво към края, за да бъда близо до него при спиране, защото бях способен да го изпреваря. Но не можах да се доближа достатъчно и съм разочарован.”