Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Жан Тод против връщането на 10-цилиндровите мотори

Жан Тод против връщането на 10-цилиндровите мотори

33
0

Президентът на Международната автомобилна федерация (ФИА) Жан Тод обяви, че е против връщането на 10-цилиндрови атмосферни двигатели в F1. По думите на французина подобен ход би срещнал твърде широко неодобрение от обществото и автомобилните производители. От 2014 г. насам в спорта бяха въведени хибридни турбомотори, които заместиха 8-цилиндровите 2.4-литрови агрегати, които бяха използвани от 2006 до 2013 г.

Преди това от 1995 до 2005 г. моторите бяха 10-цилиндрови с обем 3 литра. Новите агрегати за последните 3 години се оказаха значително по-ефективни енергийно и като разход на гориво от предшествениците, но много от феновете останаха разочаровани от много по-ниските нива на шум от болидите.

„Връщането към 10-цилиндровите двигатели няма да се приеме от обществото, каза Тод. – Имаме отговорности да управляваме организация, която е следена от всички хора по света. Глобалното общество няма да го одобри. Всъщност, ако решим да се върнем към двигателите от преди 10 години, много производители ще се отдръпнат. Убеден съм, че поне 3 или 4 ще напуснат.

Стабилността е от ключово значение. Първо, трябва да имаме колкото се може по-голяма конкуренция, а после и да браним инвестицията си. Не може всяка година да инвестираме в нова технология, това не е финансово оправдано, а така или иначе се оплакваме от разходите в моторните спортове, от разходите във Формула 1. За мен те са абсурдни.”