Начало Рали Крис Мийк с 20,9 сек аванс пред Ожие в рали Мексико

Крис Мийк с 20,9 сек аванс пред Ожие в рали Мексико

82
0

Крис Мийк води в класирането на рали Мексико след първия ден от третия кръг в световния рали шампионат за 2017 г. Пилотът на Ситроен е с аванс от 20,9 сек пред Себастиен Ожие (М-Спорт) и почти минута (56,7 сек) пред Тиери Нювил (Хюндай).

Първият реален ден на надпреварата закъсня заради инцидент. Конвоят, връщащ автомобилите от Мексико Сити, бе задържан за почти шест часа заради катастрофа, която не бе свързана с надпреварата. Транспортните камиони и пътуващите с тях членове на екипи стигнаха до Леон около час и половина преди предварително определения старт на първата за деня отсечка. Поради това организаторите решиха да отменят първото преминаване на Ел Чоколате и Лас Минас.

В средата на следобеда състезателите най-после стъпиха на трасето. Етапът все пак започна с Ел Чоколате – най-дългата отсечка в състезанието (54,9 км). Мийк се възползва максимално от позицията си на стартиране, избра подходяща комбинация от меки и твърди гуми и бе най-бърз в дистанцията. Това бе първи успех за него зад волана на C3 WRC. Крис загуби няколко секунди, след като спря в Лас Минас (SS5), но удържа първата позиция в подреждането.

„Всичко премина добре. Позицията ни на стартиране бе добра, но от нас зависеше да извлечем максимума от нея. Не натисках твърде много, защото победата не е основната ми цел този уикенд. Съжалявам единствено за малката грешка в SS5, която ни коства 8-9 секунди. Но е хубаво да вървим както трябва след доста трудния старт на сезона! Ще се постарая да запазя това темпо”, коментира Мийк.

Ожие сподели, че денят бе труден както за него, така и за останалите състезатели и продължи: „Но смятам, че се справихме доста добре и не можем да се оплакваме, след като сме втори, само на двайсетина секунди от първата позиция! Почти всички имаха проблеми с температурите, ситуацията бе същата и за нас. Трябваше да преминем особено внимателно по-голямата част от първата отсечка. Опитах се да карам възможно най-меко. Така и не стигнахме до критичен момент, така че няма за какво да се тревожим. Но ще е необходимо, разбира се, да намерим решение.”

„През следващия ден ще имаме добра стартова позиция, което не ни се е случвало от доста време в рали на чакъл. Предстоят някои сериозни отсечки и температурите отново ще играят решаваща роля.”

Нювил трябваше да се справи с някои трудности в Ел Чоколате. Най-голямата загуба на време обаче – над половин минута – бе в последните отсечки, в които двигателят му прекъсваше.

„Разочароващо е да приключа деня по този начин, но трябва да се съсредоточим върху позитивите. Справихме се въпреки проблемите и все още сме в топ 3. Това е много важно, тъй като се борим за подиум този уикенд. С екипа ще се трудим упорито, за да подготвим всичко за следващите изпитания. Ралито е много тежко, особено за напълно нов автомобил. Все още научаваме нови неща за колата. А и се надявам лошият ни късмет да беше дотук”, сподели Тиери.