Начало Автомобили Lexus пуска модел с дизелов двигател

Lexus пуска модел с дизелов двигател

137
0

Колкото и странно да изглежда, луксозното подразделение на Toyota, Lexus ще предлага от тази година на европейския пазар дизелов автомобил. Това ще бъде обновеното поколение на най-малкия IS, чиято премиера се състоя в Женева. Основните конкуренти на Lexus IS в Европа – BMW трета серия и Audi A4 отдавна имат в гамата си дизелови версии, така че и японската компания бе принудена да пусне на пазара такава модификация.

Външният вид на новия IS е в същия хармоничен стил, в който е оформен и по-големия модел GS. Доста от елементите на колата са взети директно от последните концептуални модели на марката. Дизайнерите са успели да придадат на колата стремителен силует, контрастиращ са изчистени и прави линии, доближаващи оформлението на модела до най-добрите германски и италиански дизайнерски бюра.

Дължината на новия IS е пораснала със 17 см и вече е 4,57 м, а широчината – с 8 до 1,80 м. Междуосието също е по-голямо – 2,73 м (+6 см).

Двигателите за модела ще бъдат само два – бензиновият 2,5-литров двигател е V6 с мощност 204 к.с. С него ускорението до 100 км/ч става за 8,4 сек, а максималната скорост достига 220 км/ч. Новият за гамата 2,2-литров турбодизел е със 177 к.с. и въртящ момент от 400 Nm/3600 об/мин. Авангардният агрегат е със система за директно впръскване на горивото Common Rail и разполага с най-новата технология на Toyota D-CAT за екологично чисти двигатели.

И двете версии ще се предлагат с 6-степенна механична скоростна кутия, както и с 6-степенен автоматик като опция.

Ако по количеството предлагани двигатели малкият Lexus все още изостава от германските си конкуренти, то по нивото си на оборудване той изпреварва дори модели от по-горния клас. За доброто пътно поведение се грижи системата Vehicle Dynamics Integrated Management (VDIM), която управлява целия комплекс от електронни компоненти, включително ABS, тракшънконтрол TRC, системата за стабилизация и електроусилвателя на волана. За безопасността на пътуващите се грижи Pre Crash Safety, която предварително натяга предпазните колани и връща седалките в безопасно положение. Автомобила разполага и с круиз-контрол, който автомотично намалява скоростта при намаляване на дистанцията до движещия се отпред автомобил, адаптивни фарове и до 10 въздушни възглавници. Естествено и този модел има безконтактна система за стартиране на двигателя (електронната карта се носи в джоба), а комфортът се допълва от висококачествената аудиосистема със CD-чейнджър за 6 диска и прослушване на MP3-файлове.