Начало Рали Льоб с рекордна пета титла в WRC

Льоб с рекордна пета титла в WRC

47
0

Себастиен Льоб (Ситроен) спечели рекордна пета титла в световния рали шампионат, след като завърши предпоследния кръг рали Япония на трето място. Форд записа двойна победа в надпреварата, като пръв стана Мико Хирвонен, следван на малко повече от половин минута от съотборника си Яри-Мати Латвала. Французинът финишира на повече от 2:30 мин от победителя, но това му бе достатъчно да вземе поредната корона. За първи път в историята на световните ралита пилот печели за пети път шампионата. Той отиде на трета позиция в Япония след катастрофа на Франсоа Дювал (Форд) в шестата отсечка, а пилотите на Субару не бяха достатъчно бързи, за да го преследват. В самия край на ралито Льоб се завъртя на мокро трасе, но в крайна сметка продължи и взе рекордната си пета корона, изпреварвайки Томи Макинен и Юха Канкунен, които имат по четири.

Невероятно е! Ралито беше ужасяващо. Огромно напрежение от старта и просто нямаше как да е по-трудно. Но сега моментът е още по-сладък. Сега няма напрежение и всичко е перфектно. Успокоих се, а сега имаме и нов рекорд – коментира Себ след финала.

Хирвонен от своя страна нямаше никакви проблеми по пътя към първото място в рали Япония, като това бе третия му успех за сезона. Въпреки че загуби битката за титлата, пилотът на Форд поздрави Льоб за успеха:
Всички виждат, че той спечели 10 ралита, така че определено заслужи титлата тази година. Аз просто ще трябва да опитам през следващия сезон.

Класиране в рали Япония:
1. Мико Хирвонен Форд 3:25:03.0 ч
2. Яри.Мати Латвала Форд на 31.1 сек
3. Себастиен Льоб Ситроен на 2:30.6 мин
4. Крис Аткинсън Субару на 3:42.4
5. Пер-Гунар Андерсон Сузуки на 5:12.9
6. Тони Гардемайстер Сузуки на 6:09.4
7. Матю Уилсън Форд на 7:05.3
8. Петер Солберг Субару на 13:19.9
9. Федерико Вийягра Форд на 15:40.8
10. Дани Сордо Ситроен на 17:08.5