Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Макларън-Хонда спечели първи точки за сезона във Формула 1

Макларън-Хонда спечели първи точки за сезона във Формула 1

52
0

Тимът на Макларън-Хонда спечели първи точки за сезон 2015 г. във Формула 1 благодарение на осмото място на Дженсън Бътън в Гран при на Монако.

Англичанинът стартира от 10-та позиция – той изтърва за по-малко от 0,1 сек Q3, но наказания на съперници му дадоха възможност да отиде две позиции по-напред. Направи две спирания в бокса и след финала обобщи деня като положителен за екипа.

„Надявахме се да вземем точка днес, а спечелихме четири. Определено не очаквах да финиширам осми”, коментира Бътън. „На старта загубих позиция от Нико [Хюлкенберг], но си върнах в трети завой на първата обиколка. След като задминах Пастор [Малдонадо], състезанието ми се превърна в квалификационен тур след квалификационен тур. Беше трудно, физически изтощително, но бе истинско удоволствие. Много съм щастлив за тима – трудихме се упорито, за да стигнем дотук и те заслужават постижението. Имаме още работа, но записахме много положителна стъпка.”

Съекипникът му Фернандо Алонсо не успя да завърши надпреварата заради повреда. Той се сбута с Хюлкенберг в началото на състезанието и бе наказан с 5 секунди в бокса.

„Не мисля, че заслужих наказанието. Не знам какво друго можех да направя в този конкретен момент. Но по-важното е друго – жалко, че не успяхме да завършим. Вдигането на предавки ставаше наистина странно в обиколката преди да спра. Разочароващо е, тъй като можеше и двете коли да са в точките за първи път този сезон. Трябва да продължаваме да подобряваме болида, за да не се случват повече такива неща. И все пак наличието на тези проблеми сега е чудесно, защото означава, че догодина няма да ги повторим”, заяви Алонсо.

Рейсинг директорът на Макларън Ерик Булие каза от своя страна, че отборът няма да губи време да празнува четирите точки, тъй като амбициите на екипа са далеч по-големи от осмо място.

„И повярвайте ми, ще ги постигнем”, допълни той.