Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 В Макларън обмислят роля за Вандоорн в F1, градят 5-годишен план за...

В Макларън обмислят роля за Вандоорн в F1, градят 5-годишен план за пилотите си

64
0
Щофел Вандоорн

В отбора на Макларън обмислят каква роля във Формула 1 биха могли да възложат на Щофел Вандоорн. Рейсинг директорът на тима Ерик Булие сподели, че формата на белгиеца сочи, че той може би е готов за Гран при. Не е изключено обаче пилотът, който е част от програмата на екипа от Уокинг за млади таланти, да изкара още един сезон в GP2.

Булие обясни, че в Макларън обмислят три- до петгодишен план за състезателите си. Вандоорн е сред опциите за F1, а на настоящите пилоти Дженсън Бътън и Кевин Магнусен било казано да изчакат, докато мениджмънтът стигне до решение.

– Малко е твърде рано да се решава каквото и да е. Според мен за прехвърляне в F1 първо се изисква той самият да се чувства готов. Смятам, че при Вандоорн е така. Необходимо е и да му се даде възможност да направи тази стъпка, но не на всяка цена. В момента преценяваме всички варианти. Още един сезон в GP2 също може да се случи, тъй като Щофел има още много да учи, да вземе още победи и разбира се, да се бори за титлата. Засега се справя добре като за първа година там. Вижда се ясен прогрес в последните няколко надпревари. Вандоорн е много отдаден на работата си и съм доволен да видя, че постига набелязаните цели. Но е прекалено рано да имаме конкретни планове. Ситуацията все още е отворена – обясни Булие.

Идеята за дългосрочно планиране по отношение на пилотите пък е на Рон Денис. Бътън заяви по време на уикенда в Белгия, че подобна ситуация е необичайна.

– Предполагам, че положението е необичайно, защото в края на август отборът няма взето твърдо решение – коментира Булие. – Трудим се по стратегията за пилотите в рамките на следващите няколко години. Множественото число е важно за мен, защото плановете са за от три до пет години. Рон се върна през януари, аз дойдох малко по-късно и е истина, че помолихме за малко повече време. Но сега можем да си го позволим. Разбирам, че ситуацията е некомфортна за пилотите, но ние трябва да изведем на първо място приоритетите си.

Французинът за пореден път разясни, че настоящата кола на Макларън не е много добра, но той е доволен от свършената от Бътън и Магнусен работа:

– Те се представят по-добре, отколкото можехме да очакваме. Преди всичко, не им дадохме достатъчно силен болид, а както знаете, колкото по-лоша е една кола, толкова по-трудно се кара. И според мен състезателите ни се справят прекрасно. Кевин взе подиум в първия си старт, след това изживя някои неща, които са част от обучителния процес. Дженсън е супер професионалист и мисля, че извлича всичко от колата.