Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Марко обясни причините за замяната на Квят с Верстапен

Марко обясни причините за замяната на Квят с Верстапен

57
0

Главният съветник в екипа на Ред Бул Хелмут Марко обясни причините, поради които Дани Квят беше заменен от Макс Верстапен в големия отбор на Дитрих Матешиц. Това ще се случи още за Гран при на Испания, като руснакът ще се върне в Торо Росо като съотборник на Карлос Сайнц. Според Марко, Квят е бил непостоянен от началото на сезона и е бил с около 0.3-0.5 сек по-бавен на обиколка от съотборника си Даниел Рикиардо.

„Двата инцидента в Русия не бяха единствените неща, които ни подтикнаха да вземем това решение, заяви Марко. – Но карането му по време на останалата част от състезанието също не беше постоянно. Темпото му от началото на сезона не е такова, каквото беше през миналата година. Тогава той беше на нивото на Даниел Рикиардо. В последно време той страдаше от много напрежение, който идваше от самия него, а не от тима. Имаше много възходи и падения.

Смятаме, че да го изпратим в Торо Росо е правилното решение за него. Там той ще намери необходимото спокойствие. Искаме да избегнем ситуацията, като тази с Грожан, който правеше катастрофа след катастрофа (в Лотус през 2012 г.) Квят е талантливо момче, още е млад и ще успее да се възстанови. И в крайна сметка Квят е и късметлия, защото благодарение на факта, че имаме два отбор, можем да сменяме пилотите си. Не сме го изритали, което щеше да означава край на авантюрата му във Формула 1.”

Марко разкри също така, че в Торо Росо Мак Верстапен и Карлос Сайнц са имали вътрешни неразбирателства и с тази размяна в Ред Бул са разрешили два проблема с едно решение.