Начало Други Маршавелов, Влъчков и Симеонов с първи позиции на Писта Диамо

Маршавелов, Влъчков и Симеонов с първи позиции на Писта Диамо

36
0

Вижда му се краят на пистовия шампионат по автомобилизъм, а с това и на целия сезон. На утрешния последен старт за сезона на Писта Диамо, от първа позиция в серия Макси ще стартира Константин Маршавелов (КА-2 рейсинг) с Мицубиши Лансър Ево 10, в Туринг – Иван Влъчков (К-2 рейсинг)с Хонда Сивик и в Спорт – Симеон Симеонов (Казанлък моторспорт) с Хонда Сивик.

Точката в надпреварите трябва да сложат пистарите в последния си 7-и кръг от шампионата на затворен маршрут. На писта Дракон, на състезанието, организирано от благоевградския клуб Диамо обаче, трябва да се реши само една титла – тази на Максималистите. Трима са събрани в 14 точки, но на първа позиция е третият в класирането – Косьо Маршавелов.

Днес той бе най-бърз и в двете квалификационни серии. В първата даде 1:01,272, а във втората – 1:00,845. Постижението бе под собствения му рекорд на трасето, но и двете времена му осигуриха старт от първа позиция. Лидерът в класирането и шампион за 2015 г. Пламен Камбуров (Вромос) с Мицубиши Лансър Ево 9 е до Косьо на първа редица. Той си осигури втора позиция с времето от първата сесия – 1:01,345, тъй като във втората бе трети и само 6 хилядни не му достигнаха да изпревари класиралия се втори Илия Царски (Автоцар рали сервиз) с Мицубиши Лансър Ево 9.

След като Националния трибунал върна победата на Илия от писта Бургас, той пък се върна в играта за титлата и сега е на 8,5 т. от Камбуров. Пламен има 182,5, а Илия е със 174. Царски обаче остана 3-и на старта, а до него е Васко Въжаров (Каменов рали тим) с Опел Астра, също с времето от първата квалификация.

В серия Туринг имаше един фаворит и той е най-младият шампион в историята на българския автомобилен спорт Иван Влъчков. Той спечели и двете тренировки като във втората даде 1:07,298 мин. Това е малко по-слабо постижение от рекордната му обиколка на писта Дракон – 1:06,5 мин. До него на първа редица ще стартира Илия Бояджиев (АСК Стара Загора) с ВАЗ 2105, който си извоюва второто място с перфектна обиколка във втората сесия – 1:11,385.

Той подобри с близо 2 сек. времето си. Това е второто участие на Бояджиев след домашното му състезание в Стара Загора, където бе сред организаторите. Трети се класира Стоян Апостолов (Елена Тим) с Хонда Сивик. Победителят от състезанието в Бургас получи повреда в първата тренировка и не стартира във втората, но имаше и ядове с разлятото масло от гръмналия мотор на Светослав Ковачев (Дианел рейсинг) с Волксваген Голф. На втора редица до Стоян ще стартира Красен Василев (Ефко рейсинг) с Рено Клио.

В серия Спорт битката ще е за среброто и бронза. Шампионът е ясен – Симеон Сименов, който не даде отново никой да го победи на писта Дракон, като спечели и двете квалификации. По-бърз обаче бе във втората сесия 1:10,773. За среброто ще се борят трима. Ерменко Ерменков (Джордан рейсинг) със Ситроен Саксо има 213 т. и днес стана втори, като спечели първата сесия с време 1:10,864, което му осигури старт до Симеонов.

На 3-о място във временното класиране с равен брой точки – по 113, са Огнян Патенов (Русе кар) с ВАЗ 2101 и Искрен Веселинов (Хоби кар) с Хонда Сивик. Патенов си осигури старт от втора редица, но до него ще бъде Деян Куманов (АСК Стара Загора) с Хонда Сивик, който успя да изпревари Веселинов. Искрен е на 3-а редица, заедно с Димитър Пенчев (Автоцар рали сервиз) със Ситроен Саксо.

Утре състезанието започва от 11 часа, като първата серия е Спорт.