Начало Рали Мийк води след първия ден във Финландия, Ожие в канавката

Мийк води след първия ден във Финландия, Ожие в канавката

36
0

Крис Мийк със Ситроен DS3 води след първия същински ден на рали Финландия, 8-и кръг от шампионата на WRC. Британецът, който не бе участвал в кръг от първенството от Португалия през май, се възползва максимално от задната си стартова позиция по изсъхващите отсечки и след 12 етапа има 18.1 сек аванс пред Яри-Мати Латвала с Фолксваген.

Последният преследва 3-а поредна победа в домашната си надпревара. Латвала можеше да бъде много по-близо до съперника си, но излезе от пътя на едно спускане в сутрешните отсечки и спука задна лява гума. Той беше близо до финала и стигна до него без смяна на гумата, губейки около 15 секунди.

В същото време лидерът в шампионата Себастиен Ожие с Фолксваген загуби всякакви шансове за добро класиране. Той се движеше на 3-а позиция до 9-ата отсечка, но в 10-ата излетя от пътя и спря в канавката, от която не можеше да излезе. Това му коства загуба на общо 16 минути и едва 53-а позиция в общото класиране.

На 3-о, 4-о и 5-о място са Тиери Нювил с Хюндай, Андреас Микелсен с третия заводски Фолксваген и Крейг Брийн със Ситроен DS3. Тримата сменяха позициите си през целия ден, като в крайна сметка грешка на Микелсен в предпоследната отсечка позволи на Нювил да дръпне напред с 1.1 сек. Белгиецът е на 44.3 сек от Латвала. Шести, на 4.4 сек от Брийн, е Хейдън Падън с Хюндай, като също има шанс да се намеси в битката за 3-ото място.