Начало Moto News MotoGP: Довициозо и Ducati на първа позиция на Катедралата

MotoGP: Довициозо и Ducati на първа позиция на Катедралата

44
0

Андреа Довициозо с Ducati ще стартира от първа позиция на Катедралата на мотоспорта – пистата Ассен, за утрешната Гран При на Холандия. На първа редица са още Валентино Роси с Yamaha, а трети е Скот Рединг от екипа на Octo Pramac Yakhnich.

Това е първата мокра квалификация за новия доставчик на гуми в шампионата – Michelin. Двете сесии – FP4 (4-ата свободна тренировка) и Q1 (първата квалификация) бяха изпъстрени с падания на пилоти. Затова в Q2 всички бяха доста внимателни, особено в първите си обиколки, въпреки че дъждът намаля. Катастрофите започнаха веднага – Маверик Винялес (Team Suzuki Ecstar) падна на завой 5 още при излизането си на пистата. Последва го Марк Маркес (Repsol Honda Team), но на завой 8, а след това се качи на скутер, за да се добере до бокса.

Така най-доброто време постигна Довициозо от екипа на (Ducati Team) – 1:45.246, като изпревари втория – Валентино Роси с повече от половин секунда. Това е третата полпозишън на Довициозо, откакто кара Ducati, а също и първата от Катар през 2015 г. Като се има предвид, че неговата единствена победа в MotoGP бе през 2009 г. на мокра писта в британската Гран При, то нищо чудно и тук да се бори за първото място, ако дъждът вали и утре. Добрият ден за италианските пилоти продължи и пилотът на Movistar Yamaha MotoGP Валентино Роси, който стана 2-и и определи класирането си като идеално, той като се знае, че той е много бърз на мокра писта. А и Ассен е неговото трасе, на което е спечелил 7 победи.  Той има предичмство и пред двамата си основни съперници – Маркес и съотборникът му Хорхе Лоренсо. Той изостава на 22 т. от Маркес в шампионата. Скор Рединг (Octo Pramac Yakhnich) е 3-и на първа редица и е водещият пилот от независимите отбори. Това е първият му старт от челната редица при кралете. За последно той е бил на първа редица в британската Гран При през 2013 г., но в клас Moto2.

Маркес ще стартира в Motul TT на Ассен от  4-о място, а до него ще бъде също пилот на Honda – Карл Кръчлоу, но от сателитния тим LCR Honda. Втора редица допълни Йони Ернандес (Aspar Team MotoGP). Колумбиецът е за първи път в топ 10 след състезанието в германия през 2015 г., когато бе 5-и. На трета редица са Пол Еспаргаро (Monster Yamaha Tech 3), брат му Алейш (Team Suzuki Ecstar) и Андреа Яноне, който обаче ще стартира последен, защото е наказан. Така на негово място ще бъде Данило Петручи (Octo Pramac Yakhnich), а на 10-о място ще стартира 11-ия – Хорхе Лоренсо.