Начало Moto News MotoGP: Роси печели 82-а победа във висшия клас на Филип Айлънд

MotoGP: Роси печели 82-а победа във висшия клас на Филип Айлънд

28
0

Валентино Роси спечели Гран При на Австралия в клас MotoGP. Това е втора победа на 9-кратния световен шампион за сезон 2014 и 82-а във висшия клас. На подиума му асистираха Хорхе Лоренсо и Брадли Смит.

Световният шампион Марк Маркес стартира от първа позиция и катастрофира в пълното с инциденти състезание, когато водеше. Отпаднаха също Дани Педроса и Андреа Яноне. Роси (Movistar Yamaha MotoGP) стартира 8-о в своята Гран При №250 във висшия клас и излезе начело, когато Маркес падна 10 тура преди края. Това е 108-а победа на Роси в кариерата и 82-а във висшия клас на Гран При. Тъй като и тримата пилоти на подиума бяха с Yamaha, това е първият пълен подиум на марката от Льо Ман 2008 г. Втори стана съотборника му Хорхе Лоренсо, чието темпо спадна в края на състезанието, но той зае позицията след като Кал Кръчлоу катастрофира пред него в последната обиколка.  Пилотът на Monster Yamaha Tech3 Брадли Смит спечели първия си подиум в MotoGP, след като 9 пилоти не можаха да финишират заради катастрофи. Много от тези 9 бяха в челото на колоната.

Андреа Довициозо бе 4-и, а след него финишира Хектор Барбера (Avintia Racing). В състезанието си №200 Алваро Баутиста (GO&FUN Honda Gresini) финишира 6-и, а съотборникът му Скот рединг стана 7-и. Топ 10 допълниха Хироши Аояма (Drive M7 Aspar), Алекс де Анжелис (NGM Forward Racing) и Ники Хейдън (Drive M7 Aspar).

След като спечели миналата седмица втората си титла в Япония, двукратният световен шампион Марк Маркес без да бъде притискан от никого, водеше в надпреварата и вървеше към своята 12-а победа, с което щеше да изравни рекорда на Мик Дуън от 1997 г.  за най-много победи във висшия клас за един сезон. Маркес обаче падна, след като загуби контрол на предницата си на Лъки Хайс, когато водеше с 4 секунди. Това бе поредното доказателство за проблемите с новите гуми Bridgestone, които производителят достави на Филип Айлънд. Много от пилотите започнаха с паданията още от петъчните свободни тренировки. Катастрофите продължиха и в деня на състезанието.

Първият, който падна бе Карел Абрахам (Cardion AB Motoracing). Последваха го Яноне (Pramac Racing) който се блъсна в задницата на байка на Педроса. Моторът получи повреда и Дани се прибра в бокса. Щефан Брадъл (LCR Honda MotoGP) се удари в задницата на мотора на Алекс Еспаргаро. Германецът падна, но е без контузии. Еспаргаро (NGM Forward Racing) спря няколко завоя след инцидента с повреда в мотора си. Брук Паркс (Paul Bird Motorsport) се прибра в бокса в средата на дистанцията с повреда. След това Пол Еспаргаро (Monster Yamaha Tech 3) загуби контрол над предницата си на 4-ия завой като се опитваше да атакува Лоренсо и да се пребори за първия си подиум в MotoGP. Половин обиколка преди финала падна и Кръчлоу от второ място, като сложи край на ужасяващият сериал от инциденти.