Начало Рали Над 220 возила стартират в оф-роуд фест Кърджали 2015

Над 220 возила стартират в оф-роуд фест Кърджали 2015

68
0

Тази година сезона на моторните спортове започва доста рано – в последния ден на февруари с уникалното състезание офроуд фест в Кърджали. Там на 28 февруари ще застанат на старт автомобили, бъгита, мотоциклети, АТV-та в първата за новия сезон надпревара. До днес са подали заявки 220 екипажа от 8 страни, като се очаква да станат и повече.

На пресконференция днес кметът на Кърджали Хасан Азис, председателят на БФАС Радослав Козлеков и главният организатор Тодор Христов разказаха за предстоящата тридневна надпревара – от 28 февруари до 2 март. Събитието е наречено фест, защото в него ще бъдат четири състезания в едно – ралирейда Баха България, Хард Трофи  за автомобили, Харт Ендуро за мотоциклети и АТV и автокрос – първи кръг от националния шампионат.

Кметът на Кърджали г-н Азис заяви, че още първото състезание през 2011 г. е дало невероятен тласък на мотоспорта в града. Тогава клуба по мотокрос е бил от 15 човека, а вече е над 80. Дори той се е запалил и си купил АТV, с което ще стартира в клас АТV в тазгодишното издание. През 2011 година са стартирали 85 участника, а сега са над 220, което е не само три пъти повече, но според Тодор Христов е и рекорд за този род състезания у нас. Ще стартират и две дами – Рени Христова при АТV-ата и Денка Йорданова при мотоциклетите. Оф-роуд надпреварата става невероятен празник за града, както е било през миналанта година. Очаква се да дойдат много гости, организатори и състезали, от което се подпомага местната икономика – хотели и ресторанти. За трите дни се предвиждат около половин милион лева приходи. Предимствата на Кърджали като домакин са близостта на гористите местности, а същевременно и възможността част от надпреварата да се направи в центъра на града. Там, до водното огледало има площ от 350 декара, която трябва да стане парк, но засега на нея е изградено трасе от 1 км за автокрос и от 4 км за етапа от оф-роуд състезанието. Всичко е изключително обезопасено и е невероятно удобно за зрителите да гледат. Използван е само 1/7 от възможностите на терена, където може да се изгради и трасе с дължина 14 км. Предимството също е това, че бивака, хотела и затвореното трасе са в радиус от 300 м.  

Състезателите по автокрос ще карат на трасе с дължина 1 км. Заради наводненията и свлъчищата, трасетата са избрани наново, като има два варианта – 100 и 160 км за АТV, пак такова ще бъде разстоянието и за трофи категорията, докато за ралирейда маршрута ще бъде между 400 и 600 км, в тил Баха. Най-интересно ще е на 2 март, когато от 9 ч. сутринта до 17 ч. състезанията ще бъдат едно след друго и зрителите няма да скучаят нито минута. Освен купи за победителите в отделните категории, кмета Хасан Азис е учредил Купа на нациите за най-добре представили се екипи от една държава, а за отборната надпевара ще има едно агне за награда.