Начало Автомобили Новият Audi A8 – бъдещето на луксозния клас

Новият Audi A8 – бъдещето на луксозния клас

100
0

Днес е денят, в който започва бъдещето на луксозния автомобилен клас – денят, в който новият Audi A8 отбелязва своята световна премиера на Audi Summit в Барселона. В своето четвърто поколение, флагманът на марката отново въплъщава идеала във фирмения девиз „Напредък чрез технологии” (Vorsprung durch Technik) със своя нов стилистичен език, новаторска концепция за управление на функциите със сензорни екрани и систематично електрифициране на задвижването.

Audi A8 е и първият серийно произвеждан автомобил в света, разработен с цел постигане на високоавтоматизирано движение. От 2018 година Audi постепенно ще започне да внедрява в серийно производство отделни функции за пилотирано управление като тази за паркиране и гариране и за движение в натоварен трафик и в задръстване. 

Доайен в стила – външният дизайн

От стилистична гледна точка Audi A8 е дефиниция на новото – флагманът оповестява зората на нова ера в дизайна на цялата марка. Предната част със своята широка, гордо изправена Singleframe решетка и плавните, мускулести форми на каросерията символизират спортната елегантност, изискаността и прогресивния дух. Новият A8 изпълнява обещанията, направени с концептуалната дизайнерска студия  Audi prologue. Луксозният седан се отличава с мощно присъствие – както в стандартната си версия с обща дължина 5,17 метра, така и във варианта A8 L с неговото удължено с 13 сантиметра междуосно разстояние.

Марката Audi е световно известна със своя спортен дух, олекотени конструкции и постоянно двойно предаване quattro – качества, които се съдържат изцяло в дизайна на новия A8. Отлично балансираните пропорции подчертават в еднаква степен всяко едно от колелата, а мускулестите форми над арките на калниците на свой ред дават визуален израз на задвижването quattro. Погледната отстрани, комбинацията от изправената предна част в силуета и леко наклонената задна част създават видимо напрежение. Флагманският модел демонстрира ярко своята идентичност денем и нощем, привличайки вниманието както върху впечатляващите HD Matrix LED предни светлини с лазерна технология на Audi, така и към светлинната LED лента в задната част, съчетана със задните светлини с OLED технология. Tези елементи изобразяват уникална светлинна анимация в моментите, в които водачът доближава и напуска своя автомобил.

Луксозен салон – вътрешното пространство

В новите тенденции на луксозния клас свободата е основен стилистичен елемент. Tова обяснява напълно приликата на вътрешното пространство на A8 с разкошен просторен салон. В сравнение с предходния модел, то е пораснало значително на дължина и в двете версии на каросерията. Гамата от оборудване и материали на тапицериите и облицовките е изключително богата и разнообразна, а изпълнението на всеки детайл излъчва превъзходно качество – от перфорациите в тапицерията на седалките, до електрозадвижваният механизъм за отваряне и затваряне на ламелите на вентилационните решетки.

Най-престижното място в новия флагмански модел на Audi безспорно е седалката вдясно на втория ред, а допълнително предлаганата седалка за почивка при версията A8 L разполага с четири различни възможности за настройка, както и с опора за почивка на краката. При тази седалка пътникът може да използва функциите за подгряване и за масаж на стъпалата на специалния модул с различни видове настройки, вграден в задната част на седалката на пътника до водача. Новата комфортна опора за глава допълва изключителното усещане за удобство и почивка. Пътуващите на втория ред могат също така да управляват индивидуално редица функции като индиректното вътрешно осветление, новите HD Matrix светлини за четене и масажната функция на седалката, както и да провеждат лични телефонни разговори с отделна слушалка. Дистанционното управление за задните седалки е подвижно устройство с голям OLED екран с размерите на смартфон, което притежава собствено гнездо в централния подлакътник.

Само с едно докосване – управлението на функциите

Интериорът на луксозния седан се придържа съзнателно към оптимално редуцирания дизайн – вътрешната архитектура е изчистена и следва строго хоризонтална подредба и ориентация. Audi пренася своите високи качествени стандарти и в цифровата епоха, представяйки радикално нова концепция за управление на функциите. Тя оставя в историята популярния контролен прибор с въртене и натискане, както и сензорния панел, използван при предходния модел. Арматурното табло е до голяма степен освободено от бутони и превключватели, а централната позиция се заема от сензорен екран с диагонал 10,1 инча, който в изключено състояние почти напълно се слива с бляскавия черен панел около него благодарение на напълно черната си повърхност.

Потребителският интерфейс се включва веднага след отварянето на автомобила. Водачът управлява инфоразвлекателната система само с докосване на сензорния екран. За контрол върху част от функциите се използва и втория сензорен екран, разположен в долната част на централната конзола и осигуряващ достъп до управлението на климатичната инсталация и комфортните настройки. От този екран може да се въвежда удобно и текст. Когато водачът задейства дадена функция от горния или долния екран, той чува и усеща характерно изщракване в знак на потвърждение. Подобните на стъклени функционални бутони на таблото реагират по същия начин. Комбинацията от звукова и тактилна обратна връзка, наред с използването на едни и същи характерни жестове за управление на сензорните елементи като натискането и плъзгането, правят новата MMI touch концепция изключително сигурна, логична и лесна за използване.

A8 е напълно в състояние да участва и в интелигентно общуване. Водачът може да задейства много от функциите в автомобила, използвайки нова, значително по-естествена форма на гласово управление. Информацията за крайните точки на пътуването и разнообразното мултимедийно съдържание е или налично на борда на новия А8, или може да бъде доставено чрез облачна услуга с бързината на LTE мобилна връзка. Богатата гама на Audi connect включва също функции за разпознаване на пътни знаци и предупреждения за потенциални опасности – новаторски услуги, използващи принципа на „Сar-to-X” комуникация и разчитащи на колективната интелигентност на „рояка” от автомобили Audi, движещи се по пътната мрежа.

Изцяло оптимизираната навигационна система предоставя още нови възможности и удобства – тя е в състояние да се самообучава на основата на току-що изминатите маршрути. По този начин тя може да дава на водача интелигентни предложения в процеса на търсене. Навигационната карта на свой ред разполага с много подробни триизмерни модели на големите европейски градове.

Световна премиера – Audi A8 с пилотирано управление

Новият A8 е първият серийно произвеждан автомобил, разработен специално с цел високо автоматизирано управление. Пилотната система Audi AI за движение в натоварен трафик и в задръстване поема управлението в условия на бавно движение с до  60 км/ч на скоростни пътни отсечки и магистрали, където двете основни платна за движение са разделени с физическа преграда. Системата се активира с натискане на бутона AI на централната конзола.

Пилотната система за натоварен трафик и задръстване потегля, ускорява, управлява и спира напълно самостоятелно, като в това време водачът може и да не наблюдава постоянно автомобила. Tой има възможност да пусне волана за неограничен период от време и в зависимост от изискванията на националното законодателство в съответната държава, да съсредоточи вниманието си върху други дейности, които автомобилът му предоставя, като например гледане на телевизия на екрана на арматурното табло. В момента, в който системата достигне предварително определените си ограничения, тя приканва водача да поеме отново контрола върху управлението на автомобила.