Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Не беше предвидено Катерам да се превръща във Форца Роса, заяви бившият...

Не беше предвидено Катерам да се превръща във Форца Роса, заяви бившият шеф Равето

42
0

Бившият шеф на Катерам Манфреди Равето заяви, че инвеститорите от Engavest в нито един момент не са имали намерение да използват отбора от Лийфийлд като база за създаване на нов тим – Форца Роса. Той изрази разочарованието си от станалото в тима, който премина под ръководството на синдици след изпадането на Катерам Спортс в търговска несъстоятелност.

– Доста съм изненадан от последното развитие около отбора и смятам, че е време да изясня някои неща – заяви Равето пред Адам Купър. – Преди всичко, бях помолен да се оттегля, като ми бе казано, че е в интерес на отбора и оцеляването му. Беше ми обещано, че тимът ще продължи да се състезава, заплатите ще се плащат и т.н. Сега обаче екипът не е в Остин, а служителите се борят да си получат парите и бих искал да разбера къде се намираме. Докато управлението бе упражнявано от мениджърската група, на която бях член, без всякакво съмнение се случваха три неща. Автомобилите вървяха, заплатите се плащаха, а кредиторите бяха под контрол. Факт е, че сега 300 семейства имат проблеми, а изглежда никой не се интересува от това. Мога само да повторя, че приоритетът ни бе болидите да продължат да се състезават, да опазим компанията, а хората ни да са щастливи и да им е платено. Аз не съм нито от Катерам, нито от Engavest – аз съм работник, така че съм в същото положение като всеки механик и инженер.

Равето заяви също така, че очевидно отборът принадлежи на предишния си собственик – Тони Фернандес. Малайзийският предприемач посочи почти същите приоритети като условия за продажбата на Катерам и бе категоричен, че Engavest не са изпълнили поетите ангажименти. От доскорошния мениджмънт не закъсняха да го нападнат, че всъщност той не е постъпил коректно спрямо тях и не им е прехвърлил акциите.

– Първият ми въпрос е защо Катерам Груп и господин Фернандес направиха изявление на 3 октомври, в което казаха, че нямат нищо общо с тима от F1 и че отборът е продаден? Бях ми дадени множество уверения и доказателства, че продажната цена е изплатена изцяло. Вторият ми въпрос е следният: дори това да не е станало, защо бе създадено ново управление на тима? Трябва да е имало добра причина. Иначе бих бил принуден да реша, че е сторено, за да се прехвърли отговорността към някого другиго. Не искам да обмислям подобна възможност, имайки предвид профила на замесените страни. Следващият ми въпрос е абсолютно сигурни ли сме, че не е имало възможност да се направи нещо навреме, така че да няма такива огромни щети? Как така проблемите на Катерам Спортс Лимитид засягат 1MRT (1Malaysia Racing Team – компанията с лиценза на Катерам за F1)? За мен е огромна изненада, че компания А има разрушителен ефект – на практика смъртна присъда – върху компания Б. Звучи ми крайно необичайно и изисква обяснение – каза той.

Според Равето Фернандес променя версията си за събитията около и след продажбата на Катерам твърде много пъти. Той пита как може неговият мениджърски екип да е управлявал тима, ако Engavest не са платили на кредиторите.

– Разбрах, че (синдикът) Финбар О’Конъл е поискал цялото управление. Трябва да кажа, че намирам за много странно, че е поискал и получил контрола и върху 1MRT. Но съм доволен, стига тимът да оцелее. Страхувам се, че може и да не стане, това е проблемът. Мога да кажа, че в нито един момент не е било предвидено отборът да се превърне във Форца Роса. Проектът от самото начало бе да опазим Катерам, да разширим тима и да го интегрираме в бизнес система – може би за продажба на технологии на трети страни. С други думи, да направим силна организация от Катерам F1. Това бе задачата още от първия ден. Никой не може да твърди, че не сме имали намерение да платим на кредиторите. Иначе не бихме оцелели до Гран при на Русия и нямаше да сме готови да продължим. Всичко бе готово за финала на сезона, както и за конструирането на кола за 2015 г. Просто искам цялата истина да излезе наяве, искам уважение за свършената работа, която не може да бъде оспорена, както и за хората, трудили се с нас – каза още Равето.