Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Нико Розберг напуска Формула 1

Нико Розберг напуска Формула 1

150
0

Нико Розберг обяви, че напуска Формула 1 във Виена преди гала церемонията на ФИА за раздаване на трофеите за сезон 2016 г. Преди броени дни пилотът на Мерцедес спечели короната в Гран при.

Розберг направи следното изявление:

„За 25 години в автомобилния спорт имах една мечта – да стана световен шампион във Формула 1. Чрез упорита работа, болка, саможертви – това бе целта ми. Сега го постигнах. Изкачих моята планина, сега съм на върха и се чувствам добре. Най-силната ми емоция в момента е дълбоката благодарност към всички, които ме подкрепяха, за да стане тази мечта реалност.

Казвам ви, този сезон бе безумно труден. Натисках като луд във всяка сфера след разочарованията от предходните две години; те подхранваха мотивацията ми до нива, каквито не бях достигал преди. И разбира се, това имаше влияние върху хората, които обичам – това бе усилие и саможертва на цялото семейство, всичко бе загърбвано заради нашата цел. Не мога да намеря достатъчно думи, за да благодаря на съпругата си Вивиан; тя бе невероятна. Разбираше, че за мен изминалата година бе големия шанс и възможност да постигнем желаното и ми даде нужното пространство, за да се възстановявам напълно между стартовете; грижеше се постоянно за дъщеря ни.

Когато спечелих надпреварата на Сузука, от момента, в който съдбата на титлата бе в собствените ми ръце, започна огромното напрежение. Тогава започнах да мисля да прекратя състезателната си кариера, ако стана световен шампион. В неделя сутринта в Абу Даби знаех, че това ще е последното ми състезание и изчистих всичко от главата си преди старта. Започнах да се наслаждавам на изживяването, знаейки, че е за последно… И когато светлините изгаснаха, изкарах 55-те най-натоварени обиколки в живота си. Взех решението си в понеделник вечерта. След ден размисъл първите хора, на които съобщих, бяха Вивиан и Георг (Нолте – мениджърът на Розберг, б.р.), след това на Тото [Волф].

Единственото, което прави това решение в известна степен трудно, е фактът, че поставям спортното си семейство в затруднение. Но Тото прояви разбиране. От самото начало бе наясно, че съм напълно убеден в решението си. Най-голямата гордост в кариерата ми винаги ще е спечелването на световния шампионат с тези невероятни хора и Сребърните стрели.

Сега съм тук, за да се насладя на момента. През следващите седмици ще има време да се върна към сезона и да обмисля какво се случи. След това ще обърна следващата страница в живота си и ще видим какво ме очаква…”