Начало Други Nokian Tyres инвестира в нов завод в САЩ

Nokian Tyres инвестира в нов завод в САЩ

40
0

Съветът на директорите на Nokian Tyres взе принципно решение за инвестиция в нов завод и упълномощи ръководството на компанията да уведоми съответните органи в САЩ за намеренията си. Новата фабрика ще бъде разположена в Дейтън (окръг Реа), Тенеси, САЩ. Годишният ѝ капацитет ще бъде 4 милиона гуми с потенциал за разширяване в бъдеще. В обекта ще се помещава и склад с капацитет за съхранение на 600 000 гуми. Общият размер на инвестициите на тази фаза е приблизително 360 милиона щатски долара. Строителството ще започне в началото на 2018 г., а първите гуми ще бъдат произведени през 2020 г.

Построяването на този завод е преди всичко стратегическо решение за развитието на компанията. Продажбите на гуми в световен мащаб се очаква да растат през следващите години. С тази инвестиция ще можем да отговорим на повишеното търсене. Докато фабриката в Дейтън ни позволява да се развиваме на пазара в Северна Америка, тя също така повишава качеството на обслужването в региона,“ коментира Петри Валден, председател на борда на директорите на Nokian Tyres.

Изборът на Северна Америка като място за новия завод показва нашата решителност да се развиваме на един от най-важните за нас пазари. Дейтън, окръг Реа, бе избран заради няколко фактора – квалифицирана работна ръка, логистично достъпно място и администрация в помощ на бизнеса. След щателно проучване решихме, че щата Тенеси е перфектен избор за нашата фабрика и сме изключително горди, че ставаме част от общността тук,“ споделя Андрей Пантюков, временен президент и изпълнителен директор на Nokian Tyres. 

Компанията предвижда в завода да работят около 400 души. В него ще се произвеждат предимно гуми за леки коли, SUV и леки камиони, а готовите продукти ще бъдат продавани приоритетно на местния пазар.

„Това е прекрасна новина както за щата Тенеси, така и за град Дейтън в частност. Тази инвестиция показва идеалната локация на нашия щат и добрата работна сила, която може да предложи, за да може щатът и компании като Nokian Tyres да се развиват успешно,“ каза Бил Хаслам, губернатор на щата Тенеси.