Начало Moto News Отиде си легендата Анхел Нието

Отиде си легендата Анхел Нието

161
0

Легендарният испански мотоциклетен пилот Анхел Нието си отиде от този свят вчера, на 70 годишна възраст. Той почина в болницата в Ибиза, следствие на контузиите, които получи при падане с АTV на 26 юли. Нието е 13-кратен световен шампион,  за който от суеверие се казваше, че титлите му са 12+1, е легенда в MotoGP и винаги е играл ключова роля при изграждането на Испания като световна сила в мотоциклетизма и най-вече в Гран При.

След като остана интензивно отделение на болницата в тежко състояние в продължение на една седмица след инцидента, положението на пилота от Замора се влоши и вчера, на 3 август той почина. Всички от MotoGP изказаха своите най-дълбоки съболезнования към семейството и приятелите на Нието – един истински гигант на историята на мотоциклетизма.

Анхел Нието е роден в Кастилия и Леон през 1947 г. и има невероятните 90 победи в Гран При и 139 подиума по пътя към световните си титли. В продължение на почти две десетилетия Нието доминира в класовете 50, 80 и 125 куб. см, в които се състезава. Това господство и блясък на славата, продължило над 19 години на върха го утвърдиха като един от елита на всички времена, заедно с Джакомо Агостини, Валентино Роси, Майк Хейлууд и Фил Рийд в аналите на спорната история на две колела.

Шестте световни титли с машини в клас 50 куб. см и седемте от 125 куб. см, правят Нието пилотът, спечелил най-много титли с различни производители. Той става шампион с Derbi, Bultaco, Garelli, Minarelli и Kreidler. Той също така печели домашни състезания в родината си Испания във всеки възможен клас – от 50 до 750 куб. см. Така той е легенда и у дома си и на световната сцена.

Неговите харизма и характер са голямо отражение шампионатите в края на 60-те и 70-те години. Личността му е много повече от постиженията му на пистата. По-късно Нието също е мениджър на отбора, с който Емилио Алзамора спечели световния шампионат през 125 куб. см през 1999 г. Той става родоначалник на цяла династия от мотоциклетисти, които са членовете на семейството му и следват пътя си в света на две колела. Името на Нието остава синоним на испанския мотоциклетизъм, като световният шампион 12 + 1 пъти ще липсва много на всички.  Той остава завинаги вдъхновение за нацията си и за целия свят на MotoGP.