Начало Рали Ожие: Думите не могат да опишат какво означава за мен този успех...

Ожие: Думите не могат да опишат какво означава за мен този успех в Монте Карло

37
0

Себастиен Ожие бе изключително радостен от победата си в първия кръг от тазгодишния световен рали шампионат – легендарната надпревара Монте Карло.

Това бе трети успех там за френския пилот на Фолксваген. Той триумфира за първи път през 2009 г., когато състезанието бе част от IRC. След това стана пръв в миналогодишното рали Монте Карло.

83-ото издание на „Монте” пък бе особено успешно не само за него, но и за целия му тим, който записа тройна победа: Яри-Мати Латвала и Андреас Микелсен се класираха втори и трети.

– Какъв фантастичен старт на новия сезон! На седмото небе съм. Да спечелиш победа в рали Монте Карло е нещо специално за всеки пилот, но думите не могат да опишат какво означава този успех за мен. Това е домът ми! Приятели, семейство и фенове ми дават огромна подкрепа и увереност тук. Изборът на гуми бе особено труден в началото. След това дойде вълнуващата битка със Себастиен Льоб. И едва ли е нужно да казвам колко се радвам на тройната победа. Стига да съм пръв, Яри-Мати и Андреас са любимите ми хора, с които да деля подиума – пошегува се двукратният световен шампион.

Ожие припомни също така, че преди старта на ралито предрече, че Льоб ще се бори в челото от самото начало и точно така се получи.

– Той го направи, но това съвсем не означава, че е нещо нормално. Изобщо не е. Той е Льоб! Направи забележителен старт на надпреварата и ние трябваше да реагираме. Започнахме със стабилен ритъм, но загубихме много в началото. Условията не бяха добри и почакахме, докато се пооправят. Съжалявам единствено за това, че двубоят ни не бе директен заради твърде отдалечените стартови позиции. Още миналата година го казах и продължавам да повтарям, че съм срещу тези правила. Това бе първият пример как се съсипва сериозна битка между пилоти и съм сигурен, че ще се случи пак. Но все пак завръщането на Льоб бе чудесно. Когато той е тук, трябва да даваш още повече от себе си. Беше вълнуващо. Преди ралито казах, че и останалите не бива да бъдат пренебрегвани, но със Себ бяхме малко по-бързи тук. В крайна сметка той допусна малка грешка. Тогава моето състезание се промени. Трябваше да внимавам с темпото, а е по-трудно. В събота обърках ритъма. Със сигурност ще има и други моменти през сезона, когато ще е сложно да контролираме надпреварата.

Успехът на Фолксваген бе 23-та победа на Поло R WRC в световния шампионат. Освен това за 11-ти път от присъединяването си към първенството през 2013 г. тимът имаше повече от един екипаж на подиума. Фолксваген е и едва петият производител от 1973 г. насам с тройна победа в състезанието и става част от забележителен клуб, включващ Рено-Алпин, Ланча, Ауди, Ситроен.

– Фантастичен резултат за Фолксваген, но в частност за пилотите ни – заяви спортният директор Йост Капито. – Няма по-голямо предизвикателство от „Монте”. Човешкият фактор носи голямата разлика тук. Особено се гордея с факта, че Себастиен, Яри-Мати и Андреас дадоха перфектен старт на сезона. Не страдахме от липса на съперници и трудни условия, което изискваше запазване на самообладание.