Начало Рали Ожие трябва да вземе точка повече от Латвала, за да спечели втора...

Ожие трябва да вземе точка повече от Латвала, за да спечели втора титла

58
0

Себастиен Ожие има нужда от само една точка повече от Яри-Мати Латвала в рали Испания, за да спечели втора WRC титла в кариерата си.

Короната ще е втора поредна за него, като съотборникът му във Фолксваген се надява повече да запази битката до последния кръг, но всъщност не вярва съвсем, че има шанс да победи френския пилот в първенството.

– Домашното ни рали се оказа особено злощастно за нас – каза Ожие преди началото на предпоследния кръг от световния шампионат. – Имаме да поправяме куп неща, което ме мотивира още повече за Испания. С Жулиен [Инграсиа] имахме възможност да защитим титлата си във Франция, но за съжаление нещата не се получиха добре за нас там. Абсолютно убеден съм обаче, че ще постигнем целта си в идващото рали. Миналата година спечелихме в Испания и се чувствам фантастично. Тренирах много, в топ форма съм. Освен това тествахме новите си гуми във Франция – с тях бяхме по-бързи в някои отсечки. Сега обаче ни предстоят напълно различни условия.

Латвала каза от своя страна, че очаква с нетърпение испанския кръг от световния шампионат, тъй като наистина харесва ралито, а и все още има шанс в битката за титлата.

– Никога не съм бил в подобна ситуация две състезания преди финала – призна финландецът. – Първият ден е на чакъл, останалите два – на асфалт. Мисля, че със Себастиен можем да направим вълнуващ дуел. Ще продължа да се боря, колкото и малък да е шансът ми. Настилката е сравнително твърда в етапите, които са на чакъл, но има тънък слой дребни камъчета. Там първите в колоната чистят пътя на останалите. Това може да ни даде малко предимство. От друга страна вдигащият се прах може да повлияе на видимостта. Каквото и да стане, характеристиките на трасето ми пасват. Харесвам ралито, имаме добри настройки и за двата типа настилка, така че се чувствам напълно комфортно.

Андреас Микелсен каза от своя страна, че отива напълно спокоен в Испания, тъй като второто му място в рали Франция бе достатъчно, за да си осигури трета позиция в генералното класиране:

– Това със сигурност ще ми помогне в преследването на първа победа в световния рали шампионат. Вероятно ще поема малко повече рискове, за да постигна следващата си цел. Този сезон имам две втори места и наближавам първото място. Ако не се получи в Испания, дано стане в Уелс.